x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un nou focar de gripă aviară în Codlea. Ferma are peste 113.000 de păsări

Un nou focar de gripă aviară în Codlea. Ferma are peste 113.000 de păsări

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   13:15
Un nou focar de gripă aviară în Codlea. Ferma are peste 113.000 de păsări

Un al doilea focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov. Ferma are peste 113.000 de curcani

Cel de-al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 a fost confirmat la o altă fermă de curcani de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor, informează ANSVSA.

Ferma unde s-a confirmat al doilea focar aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani.

„În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și ulterior a celor din Ferma 5. În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație. În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”, transmite sursa citată.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin 30 de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Focarele au fost notificate la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România și urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice.

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

Totodată, au fost notificate țările vecine din afara spațiului comunitar (Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gripă aviară codlea curcani