x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea listat la Bursa de Valori Bucureşti

Fondul Proprietatea listat la Bursa de Valori Bucureşti

de Vali Blanaru    |    25 Ian 2011   •   13:49
Fondul Proprietatea listat la Bursa de Valori Bucureşti
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

Bursa de Valori Bucureşti a început astăzi tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, cel mai important şi aşteptat eveniment al anului.

“Listarea FP este un eveniment care egalează ca importanţă prima şedinţă de tranzacţionare a BVB de acum 15 ani. Este un test pentru noi toţi, un eveniment care poate genera o cascadă de evenimente pozitive pentru piaţa de capital şi pentru economia românească în general”, a declarat Stere Farmache, preşedintele Consiliului de Administraţie al bursei.  

Titlurile FP au deschis prima şedinţă de tranzacţionare la 0,602 lei, sub valoarea nominală de 1 leu, pe un rulaj de 23 milioane de acţiuni. Cotaţia de la deschidere este şi minimul zilei.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurilor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Listarea Fondului Proprietatea este impulsul care ar putea duce la dezvoltarea pieţei de capital româneşti. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), va încerca să convingă Guvernul să listeze la bursă producătorii de energie Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. "Vom încerca să convingem Guvernul să listeze companii precum Romgaz, unde deja au anunţat listarea, precum şi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Prin listări vor creşte veniturile la bugetul de stat prin taxele şi impozitele plătite de investitori, iar companiile respective vor putea strânge capital", a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al FP.

El a adăugat că în acest moment lichiditatea acţiunilor Fondului este mai importantă decât preţul la care se tranzacţionează titlurile, întrucât acestea vor fi volatile în prima şedinţă. "Preţul va fi volatil şi nu aş da prea multă atenţie preţului din prima zi. Pentru noi e mai importantă lichiditatea şi lichidităţile pe care le vor primi acţionarii", a spus Konieczny.

Listarea FP va aduce la BVB şi noi instrumente. Bursa de Valori Bucureşti va lansa la 1 februarie contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea. “Intenţionăm ca de la 1 februarie să lansăm pentru tranzacţionare şi derivate pe acţiunile fondului", a mai spus Farmache. Investitorii vor putea tranzacţiona contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea şi la Bursa de la Sibiu, după ce Sibex a primit în urmă cu două săptămâni aprobare din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
×