x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea va intra pe Bursa

Fondul Proprietatea va intra pe Bursa

de Aniela Nine    |    25 Noi 2005   •   00:00
Fondul Proprietatea va intra pe Bursa

Pana in iunie anul viitor, fostii proprietari carora nu li se pot restitui proprietatile in natura vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, care va fi listat la bursa. Capitalul social actual al Fondului este de aproape cinci miliarde de euro, dar exista posibilitatea majorarii.

Printr-o hotarare adoptata ieri de catre Executiv s-a decis infiintarea Fondului Proprietatea, organizat sub forma unei societati comerciale care va gestiona plata in echivalent a despagubirilor acordate fostilor proprietari carora nu li se pot restitui proprietatile in natura. O data cu constituirea Fondului, toti fostii proprietari, care vor dovedi ca indeplinesc conditiile de restituire, vor primi in schimbul titlurilor de despagubire actiuni la respectivul Fond. Ulterior listarii la Bursa a Fondului, estimata de Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, ca realizabila pana la finalul lunii iunie, actionarii vor putea sa-si tranzactioneze titlurile, daca nu vor decide sa le pastreze si sa primeasca dividende.

LICITATII. Fondul Proprietatea, al carui capital social la constituire este de peste 14.000 miliarde de lei, adica aproape cinci miliarde euro, va fi administrat de o societate desemnata prin licitatie internationala. Aceasta societate de administrare este cea care va decide daca fondul va fi listat doar la Bursa Bucuresti sau si pe pietele internationale de capital. Pana la desemnarea acestei societati, care se vrea a fi "una de reputatie internationala", Fondul va fi administrat provizoriu de catre Ministerul de Finante, prin Consiliul de Supraveghere, ai carui membri vor fi numiti prin ordin al ministrului de resort. Conform legislatiei in vigoare, membrii Consiliului de Supraveghere si ai conducerii executive, inclusiv persoanele implicate, nu pot detine actiuni ale unor societati de administrare de investitii.

PROCEDURA. "Initial, actiunile vor fi in proprietatea statului, iar pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire, vor transforma aceste titluri in actiuni si vor deveni actionari la Fond. In cursul procesului de emitere a titlurilor de despagubire, statul va transfera toate actiunile sale la fond, astfel incat la final fondul sa aiba actionariat 100% privat", a prezentat Olteanu modul de desfasurare a lucrurilor.

PARTICIPATII
Sursele de constituirea a Fondului sunt reprezentate de participatii ale statului la societati intre care la BCR 4%, Transelectrica 15%, Transgaz 15%, SC Petrom SA 10%, CEC SA 9,9%, aeroporturile internatioanle Otopeni si Constanta cate 20% sau RomTelecom SA 20%. In conditiile in care necesarul de despagubire a persoanelor indreptatite va fi mai mare decat capitalul social actual al fondului, participatiile statului vor fi marite, a precizat Bogdan Olteanu. Pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de Fond la infiintare, Guvernul a stabilit alocarea sumei de 500.000 de lei.

×
Subiecte în articol: economic fondul