x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fostul şef al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, trece în solda Gazprom

Fostul şef al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, trece în solda Gazprom

de Daniel Ionaşcu    |    09 Mai 2012   •   13:27

Wolfgang Ruttenstorfer, care a condus intre 2002 si 2011 destinele OMV, si deci indirect si grupul Petrom, s-a alaturat consiliului de administratie al companiei petroliere sarbe NIS, controlata de Gazprom Neft.

Potrivit societatii, includerea lui Wolfgang Ruttenstorfer ca membru independent in componenta consiliului de administratie este destinata cresterii transparentei in activitatea administrativa si imbuntatirii eficientei sistemului de guvernanta corporativa.

In prezent, consiliul de administratie al firmei sarbe are trei membri independenti, ceilalti doi fiind, Danica Draskovic si Stanislav Šekšnja.

Arhitectul preluarii Petrom si manipularile bursiere

Ruttenstorfer a lucrat 31 de ani la OMV, are un doctorat in economie si din 2002 pana in 2011 a fost director general si preaedinte al grupului austriac. In anul 2011, Gerhard Roiss a preluat sefia grupului austriac. Ruttenstorfer este artizanul preluarii Petrom, compania romaneasca contribuind in primul trimestru din acest an cu 413 milioane de euro la profitul inainte de dobanzi si taxe al OMV, respectiv 46% din totalul de 800 de milioane de euro.

Ruttenstorfer a fost implicat si intr-un scandal de manipulare bursiera. Ruttenstorfer a cumparat actiuni OMV de 620.000 de euro in data de 23 martie 2009, dublandu-si cota. O saptamana mai tarziu, OMV isi vindea cota de 21% din compania maghiara MOL catre rusii de la Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, la un pret dublu fata de cel al actiunilor pe bursa. Cu cateva zile inainte el daduse un interviu in care asigura ca OMV va tine de actiunile MOL si ca nu le va vinde. Ruttenstorfer a fost amendat pentru manipularea bursei cu 20.000 de euro iar procurorii spun ca jocurile cu actiuni i-au adus un profit ilegal de 44.000 de euro pe hartie.

NIS a intrat in Romania si joaca agresiv

In 2009 Gazprom Neft, bratul petrolier a grupului rus Gazprom a platit 400 milioane de euro pentru un pachet de 51% din NIS, la un pret foarte mic fata de valoarea reala a companiei si in urma unui acord inter-guvernamental prin care sarbii sperau ca planeta sa nu recunoasca drept stat independent Kosovo. In 2010, Gazprom Neft si-a majorat participatia pana la 56,15%.

Compania sarba si-a propus ca in 2012 sa cheltuiasca aproximativ 580 de milioane de dolari pentru a cauta hidrocarburi in Romania, Ungaria si Bosnia-Hertegovina. In Romania, NIS coopereaza cu grupul canadian East West Petroleum Corp. in sectorul de explorare. Recent NIS a anuntat ca vrea sa-si dubleze exporturile de carburant peste hotare pana in 2020, mai ales in tarile vecine, Romania si Ungaria, in urma modernizarii principalei sale rafinarii.

NIS a vrut in Romania sa cumpere reteaua de benzinarii a Rompetrol ia, insa kazahii de la KazMunaiGaz au refuzat oferta din cauza ca nu are sens din punct de vedere strategic sa ai rafinarie intr-o tara (Petormidia) fara sa detii si benzinarii. Ulterior, presa a scris ca firma vrea sa cumpere 139 de benzinarii Petrom. Aceasta din urma a negat vanzarea iar, ulterior, NIS a cumparat cateva benzinarii locale in vestul tarii. Grupul sarb vrea sa cucereasca piata de carburanti din vestul tarii, din moment ce rafinariile sale de la Pancevo si Novi Sad sunt foarte aproape de granita, in vreme ce rafinariile Petrom sau Lukoil se afla la Ploiesti, mult mai departe, iar infrastructura de transport e foarte proasta.

×