x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FPTS: Hotelierii români ar trebui să introducă pachete cu servicii all inclusive

FPTS: Hotelierii români ar trebui să introducă pachete cu servicii all inclusive

de Elena Stan    |    22 Apr 2012   •   09:17

Pentru a putea concura cu litoralul bulgaresc, grecesc sau turcesc, Romania trebuie sa ia masuri radicale in ceea ce priveste promovarea potentialului turistic, conform unui studiu realizat de Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS). Membrii Federatiei recomanda hotelierilor romani sa devina flexibili, sa se adapteze pietei si sa introduca, acolo unde este posibil, pachete all inclusive, pe langa cele de mic dejun, demi-pensiune sau pensiune completa. Astfel, recomanda hotelierilor romani sa fie mai deschisi catre tour operatori si sa foloseasca tarife mai bune pentru acestia, pentru a demara o competitivitate reala. ''De multe ori, hotelierul roman ofera un comision de 10% tour operatorului. In aceste limite, tour operatorul nu poate introduce oferte speciale, avand in vedere marja mica in care poate lucra, din aceasta marja trebuind sa ofere turistului un tarif cat mai atractiv, sa plateasca marketingul pentru vanzarea pachetului, dar si alte cheltuieli, peste care se adauga taxele deloc de neglijat catre stat. Sunt momente in care tariful oferit pentru revanzare catre tour operator coincide cu tariful oferit de catre hotel direct turistului individual, ceea ce arunca in aer colaborarea cu tour operatorul. Hotelierii trebuie sa dezvolte parteneriate serioase atat cu tour operatorii locali, cat si cu cei straini'', arata studiul FPTS.
Organizatia considera ca Romania trebuie sa urmeze exemplul Bulgariei in ceea ce priveste dezvoltarea turismului.
''Trebuie pus accentul pe un management adaptabil la piata, care sa fie direct interesat de cresterea vanzarilor prin plata unui anumit comision in functie de vanzari, asa cum se intampla si in tara vecina. Un atu al litoralului romanesc este acela ca plajele sunt intinse, cu nisip fin, insa tocmai intretinerea acestor plaje ridica probleme: de la gunoaiele nestranse sau stranse doar de ochii lumii si pana la curatarea eficienta a algelor, in asa fel incat turistii sa nu fie afectati de acest fenomen'', precizeaza FPTS.
Potrivit sursei citate, 4.000 de turisti romani au plecat in Bulgaria de Paste si doar 500 au ales litoralul romanesc.
De asemenea, federatia patronala sustine ca autoritatile nu pot fi convinse de utilitatea scaderii taxelor daca operatorii din turism nu actioneaza unitar, asa cum fac cei din Bulgaria.

''Turismul romanesc are un potential imens care poate deveni un motor economic si un producator de profit atat pentru stat, cat si pentru investitorii privati, cu conditia sa fie luate masuri imediate si serioase de imbunatatire a serviciilor si de modernizarea a sistemului de operare'', este mentionat in comunicat.


×