x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franks: Economia României este la recuperare intensivă

Franks: Economia României este la recuperare intensivă

de Elena Stan    |    09 Apr 2010   •   00:00

Relansarea PIB va avea loc în semestrul al doilea, când creşterea va fi de 1%, potrivit şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, care compară economia României cu un pacient care a venit la spital cu febră mare, şi între timp aceasta a dispărut dar pacientul este încă slăbit, scrie Mediafax.

"Economia românească este la recuperare intensivă. Economia românească este ca un pacient care a venit la spital cu febră mare. Febra a dispărut, însă pacientul este încă slăbit", a declarat Franks.

El a arătat că economia va înregistra o creştere pozitivă în al doilea semestru al acestui an, care va marca începutul unei relansări, dar atrage atenţia că, cel puţin într-o primă fază, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.

Ţinta este însă ca deficitul bugetar să ajungă la 6%, iar până în 2012 să scadă sub 3%, soluţiile pentru a atinge această ţintă fiind variate, consideră Franks, menţionând o combinare a măsurilor de reducere a cheltuielilor şi una de creştere a taxelor.

Anul trecut, economia României a scăzut cu 7,1%, după un avans de 7,1% înregistrat în 2008.

România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro de la instituţie. La program mai participă UE, BM, BERD şi BEI, valoarea totală a creditului extern angajat de România de la instituţiile financiare internaţionale fiind de 19,95 miliarde euro.


×
Subiecte în articol: redactie