x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Franţa: Plan pentru protecţia companiilor strategice

Franţa: Plan pentru protecţia companiilor strategice

17 Feb 2018   •   08:35
Franţa: Plan pentru protecţia companiilor strategice

Premierul francez Edouard Philippe a prezentat un plan de măsuri pentru protecţia companiilor strategice, subliniind că se opune în continuare protecţionismului.

 

Philippe a anunţat extinderea domeniului de aplicare a unui decret din 2014 privind investiţiile străine, care obligă investitorii străini să obţină aprobarea ministerului economiei pentru implicarea în anumite sectoare şi în caz de pericol pentru ordinea publică, securitate şi apărarea naţională. Autorizarea prealabilă, acordată în general în schimbul unor angajamente, va fi necesară şi în domeniile inteligenţei artificiale, industriei spaţiale, stocării datelor şi infrastructurii financiare, explică AFP.

După autorizare, urmează controale efectuate de auditori externi. De asemenea, va fi extinsă lista sancţiunilor aplicabile. Guvernul francez intenţionează să asigure un cadru legal mai flexibil pentru implementarea aşa-numitei "acţiuni de aur", care acordă statului drepturi excepţionale asupra transferului de proprietăţi intelectuale, a deciziilor de deschidere a unor filiale în afara Franţei sau a cesiunii de active.

Asociaţia France Digitale, din care fac parte întreprinderi nou înfiinţate şi investitori, şi-a exprimat imediat îngrijorarea faţă de un presupus şoc protecţionist. AGERPRES

×