x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frigul crește facturile la gaze. Cu cât se vor majora costurile în ianuarie 2024

Frigul crește facturile la gaze. Cu cât se vor majora costurile în ianuarie 2024

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   15:00
Frigul crește facturile la gaze. Cu cât se vor majora costurile în ianuarie 2024

Scăderea temperaturilor din această perioadă înseamnă un consum mai mare de gaze, astfel încât vom putea plăti pentru gaze cu 20% mai mult.

Calcule pentru factura la gaz din ianuarie 2024. Costurile pot creşte chiar şi cu 20%

În aceste zile geroase, centralele termice din locuințe merg fără întrerupere. Cu toate că prețul gazului este plafonat la 0,31 lei/kWh, facturile vor fi mai mari.

De exemplu, pentru un apartament de 4 camere într-un bloc nou din apropierea Capitalei, proprietarul a plătit 553 de lei în decembrie 2023, dublu față de luna noiembrie, când temperaturile au fost pozitive. Pentru ianuarie, factura va crește și mai mult.

De la un consum de peste 1.900 de kwh, în decembrie, specialiștii estimează pentru același apartament o creștere de până la 2.400 de kwh, ceea ce înseamnă o factură de 700 de lei.

Calculele diferă și în funcție de tipul locuinței. Contează și poziția apartamentului, dacă este la parter sau la un etaj intermediar. Iarna, fiecare grad în minus la temperatura ambientală înseamnă 6-7 procente economie la factura de gaze.

Specialiștii ne sfătuiesc să evităm să oprim centrala termică. Dacă locuința se va răci prea mult, ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.

Dacă plecaţi de acasă mai mult de 24 de ore este recomandat să reduceţi la 16 grade Celsius, iar dacă lipsiţi mai mult de două zile o puteți coborî până la 8 grade.

15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, așa că verificați dacă țevile sunt izolate, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: gaze factura frig ger ianuarie