Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală vor primi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază, potrivit unui regulament elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Motivul invocat pentru acordarea acestui spor este suprasolicitarea nervoasă la locul de muncă.
Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă personalului din administraţia publică locală dacă performează sub presiunea a cel puţin doi factori de risc pentru care se iau în calcul următoarele aspecte: prezenţa unor condiţii de muncă care implică suprasolicitare nervoasă care determină risc de îmbolnăvire sau de accidentare; prezenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă.
Funcţionarii publici sunt cei mai bine plătiţi angajaţi ai statului şi printre cei mai bine plătiţi la nivelul economiei. În martie, salariul mediu net pe economie a fost de 2.342 de lei. Un funcţionar public a primit 3.574 de lei net. În comparaţie, în salariul mediu din sănătate net a fost de 2.663 lei, iar în învăţământ de 2.389 de lei. Cu acest spor de 15%, salariul mediu net al unui funcţionar va depăşi 4.000 lei.
Sporul de 5% din salariul de bază se acordă celor care lucrează sub influenţa a doi factori de risc, cel de 10% revine funcţionarilor cu trei factori de risc, în timp ce sporul de 15% va fi oferit celor care muncesc sub influenţa a patru factori de risc. Pentru a nu afecta echilibrele bugetare, la stabilirea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă a fost introdusă condiţia de a se respecta încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern.
Funcţionarii din administraţiile publice locale vor deveni printre cei mai bine plătiţi angajaţi din economia românească