x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii de grâu refuză să participe la licitaţiile organizate de Egipt

Furnizorii de grâu refuză să participe la licitaţiile organizate de Egipt

17 Sep 2016   •   12:15
Furnizorii de grâu refuză să participe la licitaţiile organizate de Egipt

Egiptul nu a primit nicio singură ofertă de livrare de grâu la licitaţia organizată vineri de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităţilor egiptene de a accesa pieţele internaţionale de grâu atâta timp cât menţin condiţia unui conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.), transmite Reuters.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, depinde de importurile de grâu pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază milioane de cetăţeni şi care ar putea avea de suferit dacă oficialii egipteni continuă să menţină o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta în condiţiile în care furnizorii insistă că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

Decizia luată vineri de autorităţile de la Cairo de a anula licitaţia internaţională, a doua decizie de acest fel adoptată în cursul acestei luni, vine după ce o navă conţinând 63.000 de tone de grâu rusesc a fost respinsă de inspectorii egipteni în portul Novorossiisk. Este a doua livrare de grâu respinsă de inspectorii egipteni în portul de origine, după ce anterior inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanţa. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, dar care a fost modificat de GASC la finele lunii trecute.

"Riscul de a participa la licitaţiile organizate de GASC este prea mare în momentul actual. Este o nebunie să oferi ceva ce şti că nu poţi livra iar un conţinut zero de cornul secarei este imposibil" a declarat un trader european.

Potrivit traderilor, ceea ce i-a nemulţumit cel mai mult a fost decizia autorităţilor egiptene de a modifica, în mod unilateral, condiţiile contractuale, furnizori insistând asupra faptul că acordurile convenite trebuie onorate. Traderii se aşteaptă ca la începutul săptămânii viitoare să fie luată o decizie cu privire la contractele în suspensie. "Sperăm că, până luni, guvernul va veni cu o soluţie pentru aceste opt livrări precum şi cu privire la licitaţiile următoare" a declarat un trader de la Cairo.

Zilele trecute, traderul de cereale Cerealcom Dolj a cerut Egiptului să îi returneze o sumă de aproximativ 500.000 de dolari reprezentând garanţia pentru o livrare de grâu pe care nu o mai poate face din cauza unei dispute cu privire la conţinutul de cornul secarei. Cerealcom Dolj, în cazul căruia grâul refuzat avea un conţinut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decât standardul internaţional, aşteaptă în continuare un răspuns de la GASC şi va decide care vor fi viitoarele măsuri în funcţie de răspunsul autorităţilor egiptene. "Nu vom mai participa la licitaţii până când nu vor renunţa la această cerinţă neobişnuită privind un conţinut zero de cornul secarei", a spus Mihai Andrei Anghel, responsabil pentru relaţiile internaţionale la Cerealcom Dolj, adăugând că Cerealcom nu este sigură că va mai livra grâu Egiptului dacă autorităţile de la Cairo schimbă frecvent regulile.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: grău Egipt licitaţii licitatie