x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gala Bute ridică noi semne de întrebare

Gala Bute ridică noi semne de întrebare

de Vali Blanaru    |    11 Iul 2011   •   21:00
Gala Bute ridică noi semne de întrebare

Lucian Bute si-a facut KO adversarul, romanii au iesit in strada si au sarbatorit, iar Elena Udrea a anuntat cea mai mare audienta avuta in ultimii 20 de ani de o competitie sportiva transmisa in Romania. Pe masura ce euforia victoriei lui Bute incepe sa se stinga, incep sa apara noi semne de intrebare legate de datele financiare care stau in spatele acestui eveniment sportiv.

'Gala 'Campion pentru Romania' si-a atins obiectivele propuse prin parteneriatul cu Lucian Bute. Conform datelor oficiale, me­ciul s-a bucurat de cea mai mare audienta avuta de o competitie sportiva transmisa in ultimii 20 de ani in Romania', a declarat duminica Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Despre au­dientele externe ale meciului, ministrul a spus ca le va prezenta ime­diat ce datele vor fi disponibile, dar a precizat ca audienta din Romania justifica plata celor 1,93 de milioane de euro plus TVA catre SC Europlus Computers, firma care a organizat evenimentul.

Anuntul triumfalist al Elenei Udrea a fost contrazis aproape instant de cifrele oficiale prezentate de gsp.ro. Audienta medie a meciului a fost de 2,582 de milioane de telespectatori. Desi nu au fost facute pu­blice datele despre minutul de aur, pe criteriul mediei de telespectatori Bute a fost 'batut' de mai multe competitii sportive, in special meciuri de fotbal. Chiar si meciul dintre Doroftei si Balbi din 2002 a inregistrat o audienta medie de 7.116.000 de telespectatori, iar minutul de aur a fost de zece milioane de telespectatori.

'Doamna ministru a prezentat cifrele furnizate de Pro TV. Datele relevante vor fi facute publice de auditorul galei, o firma independenta de Europlus Computers', a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al MDRT. El nu a putut spune care va fi aceasta firma si nici criteriile ce vor fi luate in calcul la desemnarea ei. Dincolo de datele prezentate de Elena Udrea, ramane de vazut ce criteriu va fi luat in calcul pentru plata banilor: minutul de aur sau audienta medie?

Rudel Obreja, organizatorul galei si administratorul Europlus Compu­ters, spune ca deocamdata nu stie daca va iesi pe plus din organizarea Galei Bute. 'Am facut credit la banca pentru a plati aceasta gala', a declarat Obreja ieri intr-o emisiune de televiziune. Desi a promis ca va organiza o conferinta de presa dupa meci in care va prezenta care au fost costurile galei, Obreja s-a multumit sa mearga doar la tv.

'Firma mea nu a luat nici un ban din organizarea acestui eveniment, pentru ca platile nu s-au facut inca. In schimb, am investit bani in productia tv, amenajarea salii de la Romexpo a costat si ea sute de mii de euro, iar biletele de avion ale participantilor la Gala au fost cateva zeci de mii de euro', a exemplificat Obreja seria de cheltuieli facuta pentru organizarea galei.

O suma exacta a evitat sa spuna. Dupa cum ati putut citi in editiile anterioare, SC Europlus Computers SRL este o firma care are un singur angajat si are ca activitate 'repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice', potrivit informatiilor postate pe site-ul Ministerului de Finante.

Europlus Computers SRL a rea­lizat o cifra de afaceri de 31,6 mi­lioane de lei si un profit net de circa 3 milioane de lei in anul 2009, de cand provin ultimele date facute pu­blice. Obreja nu a precizat de la ce banca a luat imprumutul. Pentru o firma cu un singur angajat, SC Europlus Computers a reusit o adevarata performanta: sa obtina finantare de sute de mii de euro.

De altfel, Obreja a fost aparatorul numarul unu al Elenei Udrea. El a spus ca MDRT are la dispozitie 75 de milioane de euro pentru promovarea brandului turistic, iar banii care vor fi incasati de firma sa nu ar fi putut avea alta destinatie decat mediatizarea frunzei. 'Stiti cati bani au fost absorbiti din cei 75 de mi­lioane de euro? Va spun eu. Doar trei milioane de euro. E rau ca se face ceva pentru promovarea tarii?', s-a intrebat retoric Obreja. Numai ca efervescenta cu care i-a luat apararea Elenei Udrea aduce in discutie o alta tema.

Gradul de absorbtie al fondurilor pentru promovarea brandului turistic este mult sub 11%, cat este media pe tara. Azi de dimineata, Udrea declarase la Ploiesti ca ministerul pe care il conduce se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si ca si-a propus sa absoarba cu doi ani inainte de termen toate fondurile puse la dispozitia ministerului.

×
Subiecte în articol: economia