x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze mai scumpe - Din octombrie tarifele cresc cu 3,7%

Gaze mai scumpe - Din octombrie tarifele cresc cu 3,7%

22 Sep 2007   •   00:00
Gaze mai scumpe - Din octombrie tarifele cresc cu 3,7%
Sursa foto: MARIO LAPORTA/

Preţurile la gazele naturale furnizate populaţiei vor creşte cu 3,7% la 1 octombrie. Scumpirea vine după ce ministrul Economiei asigurase populaţia, in repetate rănduri, că acest lucru nu se va intămpla.

Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca de la 1 octombrie preţurile finale pentru gazele naturale ce sunt livrate consumatorilor casnici să crească cu 3,7%. Majorarea tarifului a fost determinată de creşterea preţului la gazele provenite din import. Potrivit unui comunicat al ANRE, pentru trimestrul al patrulea al lui 2007 este estimat un preţ de 315 dolari americani pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, in creştere cu 40 de dolari faţă de căt era in trimestrul III al anului.


CONTRADICŢIE. Această scumpire vine deşi Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, preciza la 23 august la Dispeceratul Energetic Naţional că "preţul gazelor nu va creşte in acest an, iar cel al energiei electrice nu se va majora peste rata inflaţiei. In prezent analizele economice arată că preţurile nu ar trebui să crească in acest an". Şi nu a fost prima dată cănd a susţinut acest lucru. Jurnalul Naţional a avertizat incă de acum o lună că majorarea preţului la gazele naturale este iminentă, lucru negat de autorităţi atunci. Insă acum s-a ajuns şi la această scumpire.


In comunicat autoritatea recunoaşte că a menţinut preţurile "datorită conjuncturii favorabile a preţului la gazele naturale din import". In această perioadă tarifele au scăzut cu 4%, astfel că, per total, raportat la nivelul preţurilor din luna decembrie 2006, creşterea nominală este de 0%. Insă situaţia precizată de ANRE nu este aşa de roz. Pe de o parte, estimarea preţului la mia de metri cubi este de 315 dolari, in vreme ce un document al Autorităţii de Reglementare arată un preţ pentru luna ianuarie de 305,21 dolari. In acelaşi timp, deşi procentul anunţat de ANRE este compensat de scăderea de la inceputul anului, practic, in factură majorarea se va vedea mult mai mult, deoarece va sosi iarna, iar consumul va fi mult mai mare decăt cel din lunile de vară.

×
Subiecte în articol: economic