x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie George Soros face lobby pentru rromi

George Soros face lobby pentru rromi

06 Iun 2005   •   00:00

Romania va prelua la 1 iulie 2005 presedintia Decadei de incluziune sociala a rromilor, aceasta fiind principala tema pe agenda de discutii a lui George Soros, prezent in Romania de trei zile.

  • de EUGENIA MIHALCEA
  • OPINIE. George Soros spune ca introducerea cotei unice de impozitare este benefica
    Sper ca Guvernul roman va face fata provocarii si va actiona pentru combaterea saraciei si excluderii sociale a rromilor, a precizat omul de afaceri George Soros, unul dintre finantatorii programului prin organizatia Open Society Institute. Una dintre marile probleme in legatura cu educatia copiilor rromi este segregarea, prin inscrierea lor in clase speciale sau alaturi de cei cu probleme mentale, iar unul dintre obiectivele "Decadei de incluziune a rromilor" este eliminarea acesteia.

    PROGRAME. Deceniul de incluziune a rromilor presupune o serie de programe guvernamentale si nonguvernamentale de imbunatatire a situatiei membrilor acestei etnii, finantate din bugetul de stat si din fonduri externe, o initiativa sprijinita de comunitatea internationala. Decada constituie, practic, un cadru de actiune pentru guvernele a noua tari din Europa Centrala si de Sud-Est. In cursul diminetii de ieri, George Soros a avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu, in timpul careia au discutat "in principal despre problemele Decadei", dupa cum a declarat.

    Presedintia Romaniei va organiza in luna septembrie, in calitate de detinator al presedintiei Decadei, o intalnire internationala la Bucuresti, in care vor fi dezbatute probleme legate de incluziunea sociala a rromilor, de educarea, angajarea, sanatatea si mediul de locuit ale acestora.

    REFORMA. Omul de afaceri George Soros a declarat ca are mari sperante ca Romania isi va corecta deficientele care au intarziat aderarea la Uniunea Europeana si ca aplicarea cotei unice de impozitare este un lucru bun, care duce la cresterea veniturilor bugetare. El si-a exprimat speranta ca noul pachet legislativ privind proprietatea si justitia, pentru care actualul Guvern isi va asuma raspunderea in Parlament, va imbunatati calea spre aderarea Romaniei la UE.

    Referitor la voturile negative ale Frantei si Olandei privind Constitutia Europeana, George Soros a spus ca a reprezentat un soc pentru lumea financiara europeana, ce va duce la un efort serios de aparare a euro pentru a se evita prabusirea monedei unice.

    b>AFACERI. Intrebat despre actiunile sale caritabile si despre afacerile pe care le conduce, George Soros a spus ca este un om de afaceri pensionat. "Nu ma mai ocup personal de investitii, asa ca nu pot sa spun daca si in ce voi investi in viitor." Potrivit unor reprezentanti ai organizatiilor sustinute de Soros in Romania, multimiliardarul american de origine maghiara a investit in sustinerea unor organizatii non-guvernamentale aproximativ 6 miliarde de dolari, incepand din 1985.
    ×
    Subiecte în articol: economic soros georg