x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Interviurile Jurnalul.ro. Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor

Interviurile Jurnalul.ro. Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    05 Mar 2015   •   21:43
Interviurile Jurnalul.ro. Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor
Sursa foto: Gerea: FMI nu poate da preţul gazelor

Preţul gazelor naturale nu va creşte aşa cum era stabilit în calendarul iniţial de liberalizare a gazelor naturale ci de la 1 iunie, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri prezent la Interviurile Jurnalul. “Cu FMI am avut discuţii legate de angajamentele României şi am avut şi discuţii legate de un nou calendar de liberalizare pentru gazele destinate populaţiei. Aceste discuţii au început din decembrie-ianuarie când România trebuia să facă acest pas dar nu s-a intrat pe acest calendar iar FMI a fost foarte nemulţumit chiar dacă au existat discuţii despre amânare. Au fost două modificări esenţiale aici: extinderea termenului de la 2018 până la 2021 şi al doilea element liberalizare care trebuia să înceapă de la 1 ianuarie şi care va fi din punctul nostru de vedere de la 1 iunie”, a spus Gerea.

Ministrul spune că actualul Guvern şi-a dorit “o creştere mai lină, suportabilă pentru populaţie şi care să nu ne ducă în situaţia ca în timp scurt să ne trezim cu acest calendar cu preţuri mai mari ca pe piaţa liberă”.

Un ritm anual de creştere a preţurilor ar putea fi de 5%, dar nivelul nu s-a stabilit încă. “Nici măcar furnizorii de gaze nu susţin această liberalizare în ritm accelerat deoarece sunt conştienţi că în primă fază scumpirile prea mari pot duce la o scădere a consumului care va afecta companiile. Presiunea FMI şi CE este în defavoarea tuturor, şi a companiilor şi a consumatorilor. Sper că argumentele nostre au fost bine înţelese de FMI. Se plăteşte mult pe utilităţi în România raportat la veniturile populaţiei iar propunerea lor de a oferi compensaţii pentru persoanele vulnerabile nu ţine pentru că ar trebui ca toată lumea să primească aceste compensări. Când 20% din veniturile oamenilor sunt reprezentate de costurile utilităţilor, aceasta este o problemă”, spune Gerea.

Vestea bună este că energia electrică nu se va scumpi în următoarele luni. “Nu sunt elemente care să ducă la o scumpire a energiei electrice. Cei care furnizează energie stau destul de bine iar Hidroelectrica poate furniza în continuare energie ieftină”, a spus Gerea.

Despre preţul carburanţilor

Creşterea preţurilor la carburanţi în ultima lună în condiţiile în care cotaţia dolarului de baril a continuat să scadă este inexplicabilă. “Mi-e greu să explic de ce cresc preţurile. Nu pot decât constata că atunci când scade cursul dolarului sau petrolul sau orice alt motiv invocat pentru creşterile de preţuri nu e valabil şi la reduceri. Nu sunt motive temeinice pentru această creştere a preţurilor dar companiile îşi fac calculele şi aplică. Piaţa are rolul ei. Atâta timp cât consumul susţine un astfel de preţ este greu să intervii”, consideră ministrul Energiei.

Enel nu mai pleacă

În acest context, Gerea a făcut referire la un alt subiect care a ţinut prima pagina a ziarelor la finele anului trecut. “Din punctul meu de vedere nu cred că mai există o presiune serioasă ca Enel să plece din România aşa cum se auzea acum câteva luni. Dacă ar fi plecat Enel nu ar fi fost o tragedie pentru noi. Ştiu companii româneşti interesate să preia locul liber lăsat de Enel şi am fi avut parte de un moment interesant pe piaţa românească. Probabil motivele pentru care ar fi luat această decizie au dispărut. Piaţa românească oferă satisfacţii suficiente tuturor producătorilor din ţară aşa că au hotărât să rămână.

Certificate verzi

Un alt subiect fierbinte este reluarea programului de subvenţionare a certificatelor verzi. “Cei care au investit în România au investit în baza unui program fie că au luat credite sau au investit capitalul propriu iar acum nu sunt într-o situaţie fericită ba chiar o treime dintre ei sunt în prag de faliment. România are o ţintă impusă de UE pe care trebuie să o respecte. Cât timp am avut subvenţii această ţintă s-a îndeplinit, după ce au dispărut subvenţiile s-au stopat investiţiile. Din discuţiile avute cu companiile de electricitate, nu se întrevăd alte investiţii în România de teamă să nu se mai întâmple ceva care să le afecteze investiţiile. Am provocat un recul clar investitorilor din acest domeniu”, a spus Gerea. Ministrul pledează pentru găsirea unui echilibru deoarece o subvenţionare foarte generoasă poate afecta la nivel de preţ ceilalţi consumatori şi industria.

Canadienii investesc la Cernavodă

O noutate absolută este introducerea în negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a canadienilor. “Alături de chinezi au venit la discuţii şi canadienii, adică în acest proiect vom avea o implicare internaţională nu doar chinezească. Inclusiv pe partea de finanţare. La întâlnirile pe care le-am avut am stabilit principiile după care vom lucra, am identificat 5 puncte de discuţie care pot fi rezolvate şi aşteptăm să reluăm discuţiile. Anul 2015 poate fi un decisiv pentru proiectul Cernavodă. E foarte greu să scoţi bani, să vii cu decizia, ca lucrurile să intre pe un făgaş. Eu sunt optimist. 

Există discuţii cu delegaţia chineză şi pentru proictul de la Rovinari, unde discuţiile sunt mai avansate” a spus Gerea.  Pe de altă parte, ministrul a anunţat că Guvernul a aprobat ieri un memorandum cu privire la închiderea controlată a Combinatul de apă grea. "Avem suficientă apă grea pentru consumul aferent la reactoarele 1 şi 2 şi pentru ceea ce va însemna consumul şi la reactoarele 3 şi 4. Din păcate pentru dânşii a dispărut piaţa internaţională unde ar mai putut vinde apa grea la fel s-au redus şi investiţiile unde se mai putea vinde apa grea", a spus Gerea.

Nimănui nu trebuie să îi fie frică de mineri

Gerea a făcut comentarii legate de mineri şi teama care este încă asociată cu mişcările de protest din anii '90. “Nu ar trebui să îi fie frică nimănui. Aceşti oameni muncesc în condiţii foarte foarte grele. Cei de la uraniu, acolo mor oameni pe capete, din cauza nivelului de radiaţii. Mor de tineri. Ei fac o muncă foarte grea acolo şi măcar pentru asta merită respect. Nu sunt vinovaţi pentru condiţiile în care muncesc. Relaţia mea cu minerii va avea la bază respectul pe care îl am pentru ei”. Restructurarea minelor s-a făcut mai ales pe criterii sociale şI nu pe cele economice. “Criteriul care a stat la baza stabilirii minelor viabile a fost unul social, nu s-a ţinut cont de tehnologizare. Noi nu putem să aducem îmbunătăţiri comparabile cu cel din vest, al ţărilor producătoare. Nu putem pentru că nu permite zăcământul”.   Gaze de şist

"România era obligată să afle ceea ce are în subsol, mai ales că toate aceste prospecţiuni sunt non-invazive. Să baţi pământul din loc în loc şi cu un radar să vezi care este rezonanţa respectivă nu mi se pare o glumă faţă de orice alte activităţi", a spus Gerea. Ministrul a adăugat că aceia care vorbesc pro şi contra trebui să se informeze.  "Au fost şi probleme foarte serioase la un moment dat, mai ales în Statele Unite, dar ele vin din faptul că normativele de foraj în SUA sunt mult mai slabe decât cele din România. Până la a decide dacă şi cum exploatăm eu zic că eram obligaţi să aflăm dacă merită discuţia sau nu. Din punctul meu de vedere România trebuie să-şi fructifice toate avantajele pe care le are, toată lumea se plânge că este energia scumpă, dar cum să o faci mai ieftină dacă nu  suficient aport de piaţă. Chevron a terminat prima etapă, acum sunt în proces de analiză. Vom vedea, inclusiv ce va decide UE", a spus Gerea.

×
Subiecte în articol: andrei gerea acord fmi pretul gazelor