x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Germania prelungeşte restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari

Germania prelungeşte restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari

de Agerpres    |    07 Dec 2011   •   16:37

Guvernul german a prelungit miercuri cu doi ani, pana la sfarsitul lui 2013, restrictiile impuse pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cu calificare redusa, informeaza AFP.

Muncitorii din constructii, curatenie si decorari interioare din cele doua tari nu vor avea acces pe piata muncii din Germania pana la sfarsitul lui 2013. In schimb, urmeaza sa fie facilitata imigratia absolventilor de studii superioare.

In acelasi timp, executivul de la Berlin a adoptat miercuri un proiect legislativ care prevede facilitarea imigratiei lucratorilor calificati, intr-o tara confruntata cu fenomenul imbatranirii demografice si unde somajul se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.

Prin acest proiect, guvernul federal isi propune sa combata activ amenintarea penuriei de mana de lucru calificate, subliniaza Ministerul Economiei, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Conform proiectului, un cetatean dintr-o tara din afara Uniunii Europene si care obtine un loc de munca remunerat cu peste 48.000 de euro pe an va primi permis de sedere permanent, iar procedura va fi accelerata. In prezent, pragul de venit este de 66.000 de euro. Tot conform proiectului, detinerea unei diplome de invatamant superior nu va fi o conditie.

Permisul va fi retras daca persoana in cauza isi pierde locul de munca si primeste ajutor social in primii trei ani.

Cercetatorii, cetatenii straini absolventi ai unei universitati germane sau care urmeaza cursuri profesionale in Germania vor putea, la randul lor, sa obtina mai usor permisul de sedere.
Guvernul de la Berlin intentioneaza, de asemenea, sa transpuna directiva UE privind 'carta albastra', care va permite imigrantilor din afara UE care au studii superioare si castiga mai mult de 44.000 de euro anual sa imigreze in Germania. In domeniile profesionale cu forta de munca deficitara (tehnologii, informatica, telecomunicatii, medicina), bariera va fi coborata la 33.000 de euro pe an. Conform estimarilor Ministerului de Interne, formula ar putea interesa anual 350.000 de persoane.

Obiectivul aceste reforme este inlaturarea obstacolelor birocratice, instaurarea unui sistem transparent, bazat pe criterii clare, si cresterea atractivitatii Germaniei pentru mana de lucru straina, a explicat Ministerul Economiei.

Germania, unde somajul inregistreaza cel mai scazut nivel de dupa reunificare, cunoaste un deficit de forta de munca calificata, responsabili economici sustinand incurajarea imigratiei pentru rezolvarea acestei probleme.

'Oamenii nu fac coada pentru a veni in Germania', a recunoscut marti cancelarul Angela Merkel, in conditiile in care, potrivit estimarilor guvernamentale, 1,8 milioane de posturi vor fi vacante pana in 2020.

×