x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ghişeul de la Fisc se mută pe internet

Ghişeul de la Fisc se mută pe internet

de Vali Blanaru    |    03 Sep 2010   •   00:00
Ghişeul de la Fisc se mută pe internet
Sursa foto: /Agerpres

Contribuabilii mari şi mijlocii vor depune, de la 1 octombrie, declaraţiile fiscale în format electronic, în Sistemul Electronic Naţional (SEN), a anunţat Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).



"MCSI şi Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) cooperează în vederea depunerii electronice a declaraţiilor contribuabililor mari şi mijlocii. Cele două instituţii vor pregăti sistemul pentru depunerea electronică a declaraţiei unice privind contribuţiile sociale. Acţiunea începe la 1 octombrie, prin depunerea, în SEN şi implicit ANAF, a declaraţiilor fiscale electronice de către contribuabilii mari şi mijlocii", se arată într-un comunicat al ministerului.
De la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului semnat de preşedintele ANAF va fi obligatorie înregistrarea în SEN a contribuabililor mari şi mijlocii care depun, urmând procedura specifică ANAF, declaraţiile fiscale electronice semnate cu certificate digitale calificate.

"Rezultatul acestui efort comun al MCSI şi ANAF constă în faptul că peste 30.000 de contribuabili vor putea, începând cu 1 octombrie 2010, să înlocuiască ghişeele fizice cu cele virtuale", se arată în comunicatul MCSI.
SEN este administrat de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), subordonat MCSI.
"Declaraţia unică se lansează pentru depunerea declaraţiei aferente lunii ianuarie 2011, cu data-limită de depunere 25 februarie 2011. Drept urmare, această declaraţie unică va fi disponibilă angajatorilor începând cu data de 1 februarie 2011", se mai spune în comunicat.

Ministerul de Finanţe lucrează la un proiect de act normativ privind unificarea bazelor de date privind contribuţiile sociale, taxele şi impozitele şi care va permite ca toate plăţile să se facă într-un cont unic, începând cu 1 ianuarie 2011, a declarat Dragoş Doroş, director în MFP. Ministerul lucrează la un proiect de act normativ care va crea o singură bază de date pentru declaraţiile privind contribuţiile sociale, impozitele şi taxele şi un cont unic în care să se facă plăţile. La data intrării în vigoare a declaraţiei unice se va renunţa la celelalte declaraţii nominale pentru casele de asigurări sociale.

×
Subiecte în articol: economic