x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gradul redus de dezvoltare, principalul risc al pieței de capital din România

Gradul redus de dezvoltare, principalul risc al pieței de capital din România

de Adrian Stoica    |    07 Feb 2022   •   18:59
Gradul redus de dezvoltare, principalul risc al pieței de capital din România
Sursa foto: ASF

Cele două componente ale pieței de capital (bursa și organismele de plasament colectiv) se confruntă cu riscuri diferite din cauza rolului și condițiilor de funcționare specifice.

Complexitatea redusă a pieței face ca, deocamdată, aceste riscuri să nu fie amplificate în România, instrumentele financiare complexe (ex. derivate, structurate, obligațiuni rezultate în securitizare etc.) neavând o pondere semnificativă în totalul pieței, se arată în cel mai recent Raport privind stabilitatea piețelor financiare nebancare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Pentru piața organismelor de plasament colectiv (OPC - fondurile de investiții), cele mai relevante sunt riscurile investiționale, riscul de credit și riscul de lichiditate. Acestea sunt gestionate, în general, adecvat la nivelul întregii piețe, prin diversificarea și prin respectarea politicilor de investiții asumate prin prospectele fondurilor, relevă analiza ASF.  Pentru cea de-a doua componentă a pieței de capital, piața bursieră locală, sunt relevante riscul de piață și riscul de lichiditate. 

Un scenariu cu efecte negative 

Volatilitatea ridicată, declanșată de pandemia COVID-19, a început să se diminueze semnificativ, revenind la nivelul anterior declanșării pandemiei. Din perspectiva bursei locale, pe ansamblu, cel mai important risc este cel indus de menținerea ei la un nivel redus de dezvoltare. Această evaluare este făcută din perspectiva capitalizării, a lichidității, a gradului de diversificare al emitenților și instrumentelor etc., ceea ce ar avea un impact negativ asupra altor componente ale pieței financiare (asigurătorii, fondurile de pensii, organismele de plasament colectiv) și asupra economiei, în ansamblu, ceea ce se traduce printr-un acces limitat la finanțarea prin piață ca alternativă la finanțarea bancară, susțin experții ASF.

Lichiditate, plus 10%, tranzacțiile, plus 45% 

Pandemia COVID-19 a avut un impact direct și puternic asupra bursei de valori locale, ca urmare a sentimentului de frică al investitorilor. În pofida contextului macroeconomic deteriorat și a riscurilor în creștere pe piețele financiare, s-a observat o creștere a lichidității pe piața locală de capital în primele nouă luni ale anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, atât din perspectiva valorii tranzacționate, cât și a numărului de tranzacții. Astfel, valoarea totală tranzacționată pe piața Bursei de Valori București (BVB) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins, în intervalul ianuarie-septembrie 2021, nivelul de 12,69 de miliarde de lei, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, în timp ce numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 45%. Bursa de Valori București a răspuns rapid la efectele COVID-19, iar reacția acesteia a variat în timp, în funcție de stadiul pandemiei. 

Incertitudinea și riscul induse de efectele COVID-19 au provocat un impact economic semnificativ la nivel global, afectând atât economiile avansate, cât și economiile emergente.

În trend cu piețele europene

Caracterul global al pandemiei COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei mondiale de la începutul anului 2020. Un astfel de eveniment notabil, ce afectează sănătatea publică, poate fi considerat ca un eveniment rar, care aduce forțe imprevizibile și neobișnuite în contextul economic și care ar putea conduce în mod obișnuit la un lanț de reacții adverse și perturbări ale pieței. Volatilitatea pieței de capital din România a evoluat pe o tendință similară  celorlalte burse europene. Bursele internaționale de acțiuni înregistrează, în această perioadă, o revenire, după ce în martie 2020 acestea au avut cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei COVID-19.

×
Subiecte în articol: risc piata de capital