x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia, salvată cu 45 de miliarde de euro

Grecia, salvată cu 45 de miliarde de euro

12 Apr 2010   •   00:00

Grecia a fost comparată de oficialii europeni cu Lehman Brothers. Însă până la urmă, statele din zona euro au pus mână de la mână pentru a salva ţara ca nu cumva să se repete efectele dezastruoase de la falimentul celebrei bănci de investiţii.



Cheta este de 30 de miliarde de euro, la care se adaugă 15 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Acesta este cel mai mare pachet folosit vreodată pentru proptirea unei ţări, mai mult decât banii puşi anterior la dispoziţia Mexicului sau Argentinei.

Preţul care va fi plătit va fi, însă, mare deoarece soluţia pentru ca Grecia deflaţia generalizată, adică ieftinirea generalizată a bunurilor şI serviciilor concomitent cu scăderea salariilor.Asta va permite companiilor greceşti să devină mai competitive.

STABILITATE PENTRU EURO
"Am construit ceva care va asigura stabilitatea zonei euro", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup la postul german de radio Deutschlandfunk. Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE) a comparat Grecia cu Lehman Brothers, anuntând că prin salvarea ţării s-au evitat observate după falimentul celebrei bănci de investiţii. "Am evitat ceea ce s-a întamplat în SUA cu Lehman.

Euro se bazează pe principiul că acela care face o greşeală trebuie să suporte consecinţele şi să schimbe direcţia. Am ajutat Grecia să se conformeze principiului, iar aceasta conferă garanţia stabilităţii monedei", a indicat Bini Smaghi într-un interviu din Corriere della Sera.

CINE SE ASEAMĂNĂ ÎN GREŞELI, PLĂTEŞTE
Raportul independent depus recent la tribunalul unde se judeca falimentul Lehman Brothers arată că cea de-a patra bancă de investiţii a folosit jonglerii contabile pentru a scoate datorii de 50 de miliarde de dolari din balanţa sa contabilă ca să arate mai bine în rapoartele bursiere. Grecia a raportat şI ea către Eurostat un deficit cosmetizat, operaţiune realizată cu ajutorul celei mai mari bănci de investiţii din lume, Goldman Sachs.

ŞI TOTUŞI EXISTĂ. DUBII
Anunţul privind salvarea Greciei a dat un impuls investitorilor din lumea întreagă însă rămân dubii că statul elen va fi capabil să îşi plătească muntele său de datorii, de 300 de miliarde de euro, adică 125% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie Reuters. Grecia va emite şi obligaţiuni în valoare de 1,2 miliarde de euro. }ara, însă, trebuie să-şi reducă datoriile pentru a supravieţui pe termen lung.

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI a spus într-un interviu că singura soluţie pentru viitor este un proces dureros de deflaţie, adică scăderea preţurilor la bunuri şi a salariilor.

×
Subiecte în articol: redactie