Guvernatorul Băncii Greciei, Georgious Provopoulos, a avertizat băncile greceşti să fie foarte prudente cu creditele pe care le acordă în România. Bancherii din Austria şi Grecia au finanţat cel mai puternic creditarea în ţara noastră.
Autorităţile de la Atena sunt îngrijorate de expunerile pe care băncile-mamă din Grecia le au către sucursalele din Balcani, inclusiv către România, şi au avertizat asupra pericolelor pe care le implică transferurile de fonduri din cele 28 de miliarde de euro primiţi de la statul elen către alte state din Balcani. "Am sfătuit băncile să fie mult mai prudente în a împrumuta bani şi să analizeze în detaliu condiţiile economice din aceste state", a declarat Georgious Provopoulos, guvernatorul Bancii Greciei, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times. El a mai precizat că instituţiile de credit nu se supun doar riscului creditului, ci şi unor riscuri legate de cursul de schimb în cazul în care condiţiile economice din Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina se înrăutăţesc.
BĂNCI IMPORTANTE
Multe bănci greceşti s-au extins puternic în ultimii ani în România, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) – care controlează Banca Românească, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin şi ATEbank. În total, băncile elene totalizează 806 unităţi bancare şi au obţinut un profit net de peste 47 milioane de euro în primul trimestru din 2008. Spre comparaţie, câştigul băncilor elene reprezintă 45% din profitul raportat de BCR.
În ceea ce priveşte banii veniţi în România de la băncile-mamă, Eurobank are pe România cea mai mare expunere din zonă, în jur de 5 milioane de euro, credite acordate de subsidiala din România, conform raportului "Vulnerabilităţi externe în noile state membre UE", elaborat de biroul regional al FMI pentru Europa Centrală şi statele baltice. Şi Alpha Bank şi Piraeus Bank au cea mai mare expunere pe România, potrivit aceluiaşi studiu. Însă reprezentanţii Piraeus Bank România spun că îşi vor continua implementarea strategiei propuse pentru România. "Piraeus Bank Group va continua să susţină Piraeus Bank România. Piraeus Bank Group are încredere în economia românescă şi în creşterea viitoare a acesteia", a declarat Cătălin Pârvu, Director General Executiv, Piraeus Bank România. Până la închiderea ediţiei, nu am putut obţine un punct de vedere şi de la alte bănci cu capital grecesc.
ŞI AUSTRIECII SE TEM
România, alături de alte state din Balcani, este extrem de vulnerabilă faţă de retragerea bruscă a finanţărilor externe pe termen scurt, cu un impact negativ asupra economiei reale. Cauza este dependenţa de finanţările asigurate de un număr redus de instituţii de credit. Austria ar putea fi principala sursă a unei astfel de evoluţii, întrucât are cea mai mare expunere pe pieţele din regiune, afirmă economiştii Andrea Maechler şi Li Lian Ong, într-un material încă nefinalizat, citat de Reuters. "Acest risc estemai mare în statele baltice, dintre care Letonia a cerut deja sprijinul FMI, şi în Balcani, unde finanţarea provine din partea unui număr de creditori concentraţi în Austria şi Grecia", au arătat cei doi economişti.
Citește pe Antena3.ro
Foto: Louisa Gouliamaki/Afp/Mediafax