x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gruia Stoica a câștigat licitația pentru operatorul feroviar de marfă din Croaţia

Gruia Stoica a câștigat licitația pentru operatorul feroviar de marfă din Croaţia

23 Iul 2013   •   15:22
Gruia Stoica a câștigat licitația pentru operatorul feroviar de marfă din Croaţia

Comapnia Grup Feroviar Român (GFR), deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a câștigat licitația pentru preluarea HZ Cargo, operatorul feroviar de marfă din Croaţia. Informaţia a fost confirmată chiar de Gruia Stoica pentru revista Q Magazine.

Statul croat a primit trei oferte pentru privatizarea companiei feroviare de marfă HZ Cargo, din partea firmei AWT (Cehia), Rail Cargo Austria şi Feroviara, o companie care face parte din grupul românesc Grampet, deţinut de omul de afaceri român Gruia Stoica. Croaţia a scos la vânzare 75% din acţiunile HZ Cargo.

Condiţiile guvernului croat pentru cumpărător erau acelea de a prelua garanţiile de credit ale Ministerului de Finanţe în valoare de 600 de milioane de kuna, şi să plătească la bugetul de stat imediat 210-230 de milioane de kuna, să bage în fondul de investiţii al companiei încă de 150 de milioane de kuna şi alte 70 de milioane de kuna să fie distribuite către lichidităţile curente şi plata salariilor. Astfel, valoarea a 75% dintre acţiunile companiei este de 1,1 miliarde de kuna (145 de milioane de euro).

„Oferta companiei româneşti este singura care se supune tuturor condiţiilor noastre” a declarat, săptămâna trecută, ministrul Transporturilor din Croaţia, Siniša Hajdaš, pentru publicaţia croată Globus.

Grup Feroviar Român (GFR) a depus, luna trecută, oferte pentru privatizarea companiilor feroviare de transport marfă din Bulgaria şi Croaţia, cu afaceri cumulate de 250 milioane euro şi un număr total de 10.000 de angajaţi. Statul bulgar a anulat licitația.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă. Preţul oferit de GFR pentru 51% din acţiunile companiei CFR Marfă este de 202 milioane de euro.

Grupul Grampet este cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din România şi unul dintre principalii competitori la nivelul Europei Centale şi de Sud-Est, asigurând servicii de transport şi logistică în mai multe ţări europene. 

×