x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul cedează minerilor

Guvernul cedează minerilor

11 Iul 2008   •   00:00
Guvernul cedează minerilor

RENTABILIZARE  ●  Ministerul vrea includerea producătorilor în complexuri energetice
Autorităţile se fac luntre şi punte să-i mulţumească pe mineri, ca să nu declanşeze greva. Faţă de restul sindicatelor, Guvernul pare intransigent, refuzînd deocamdată creşterea salariului minim de la 500 la 540 de lei.



RENTABILIZARE  ●  Ministerul vrea includerea producătorilor în complexuri energetice
Autorităţile se fac luntre şi punte să-i mulţumească pe mineri, ca să nu declanşeze greva. Faţă de restul sindicatelor, Guvernul pare intransigent, refuzînd deocamdată creşterea salariului minim de la 500 la 540 de lei.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei face pomeni minerilor atît din sectorul extracţiei de huilă, cît şi de lignit. Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH) este cel mai mare datornic al statului, cu sume restante de circa un miliard de euro, în vreme ce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) este blocată financiar de o datorie de 130 de milioane de lei a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare Turnu Severin (RAAN). Cum minerii s-au dovedit de-a lungul timpului destul de contondenţi în exprimarea părerilor, Vosganian a găsit foarte repede soluţii pentru rezolvarea situaţiei din sectorul cărbunelui: problema CNH a fost pasată viitoarei guvernări după ce executarea silită a companiei de către ANAF a fost suspendată pentru şase luni, în vreme ce pentru limpezirea situaţiei de la SNLO, ministrul a găsit fondurile necesare.

POMENI. Nici nu au început protestele minerilor de la SNLO că ministrul Vosganian a declarat la Tîrgu-Jiu că se vor da 145 de milione de lei pentru rezolvarea situaţiei. "Am garantat, ca ministru al Economiei şi Finanţelor, faptul că, imediat vor fi alocate 15 milioane de lei pentru asigurarea salariilor pentru luna iulie şi august, iar la rectificarea bugetară, RAAN care are datorii curente şi eşalonate de 130 de milioane de lei, va fi prevăzută o subvenţie de 130 de milioane de lei, din care să se asigure suplimentul necesar pentru asigurarea tuturor obligaţiilor de plată", preciza Vosganian la data de 9 iulie.

Dărnicia ministrului s-a manifestat la cinci zile după ce s-a anunţat suspendarea procedurilor de executare silită a conturilor CNH pentru recuperarea unor datorii de 844 de milioane de lei pentru a permite funţionarea companiei şi plata salariilor. Autorităţile tratează şi cu CE ştergerea datoriilor companiei.

Negocieri

Autorităţile şi-au anunţat poziţia în privinţa majorării salariului minim pe economie de la 500 la 540 lei, după întîlnirea de ieri cu reprezentanţii sindicatelor. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că salariul minim va creşte dacă indicatorii macroeconomici privind inflaţia, productivitatea şi creşterea economică sînt respectaţi fără a menţiona dacă prin aceasta înţelege că salariul va fi majorat sau nu. Ieri, sindicaliştii au anunţat că au prezentat noi date şi au acuzat pe ministrul Vosganian că a dat premierului date incorecte. "Am sesizat o nuanţă pozitivă, în sensul că premierul nu este corect informat de Varujan Vosganian, şi sperăm ca datorită argumentelor şi datelor suplimentare pe care i le vom prezenta premierului să rezolvăm problema majorării salariului minim", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. Tăriceanu a anunţat că discuţiile vor continua şi săptămîna viitoare, iar la acestea vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai BNR pentru a prezenta date despre evoluţia inflaţiei. 

Strategii

Deşi din toamna anului trecut premierul Tăriceanu şi ministrul Vosganian anunţau crearea unei companii de electricitate integrate, care să cuprindă complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Hidroelectrica şi Electrica, Vosganian le-a spus minerilor din lignit că în această perioadă se reactualizează strategia energetică naţională, iar una dintre modificări o constituie posibila înfiinţare a unui complex energetic unic în Oltenia, aşa cum solicită de un deceniu sindicatele miniere. Acesta ar trebui să cuprindă complexurile Craiova, Rovinari şi Turceni cu minele lor, dar şi SNLO. Ştergerea datoriilor CNH nu va fi de ajuns. Motiv pentru care, de un an de zile se analizează includerea CNH într-un complex energetic împreună cu termocentralele Mintia şi Paroşeni, însă pentru a fi rentabilă, noua entitate trebuie să includă şi două unităţi hidro deoarece producţia este încă subvenţionată pînă în 2010 cu o sumă de 1,29 miliarde de lei. Trecerea unităţilor hidro depinde, ca şi cazul complexului unic din Oltenia, de crearea companiei integrate de electricitate.

×
Subiecte în articol: economic vosganian