x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul discută reducerea TVA

Guvernul discută reducerea TVA

de Florina Zainescu    |    31 Iul 2007   •   00:00
Guvernul discută reducerea TVA
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/

Propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la păine va fi analizată de Executiv, dar o eventuală măsură in acest sens nu se va lua decăt pentru menţinerea preţului actual.


Propunerea Ministerului Agriculturii de reducere a TVA la păine va fi analizată de Executiv, dar o eventuală măsură in acest sens nu se va lua decăt pentru menţinerea preţului actual.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat ieri că va analiza propunerea ministrului Agriculturii de reducere a TVA la păine, după ce va discuta cu producătorii şi patronatele şi asociaţiile din morărit şi panificaţie. "Ca să fiu bine inţeles, in contextul unei presiuni pe produsele primare, pe făină, scăderea TVA trebuie să aibă drept rezultat final menţinerea preţului păinii, pentru că altfel, sigur, creşterea preţului produselor materiei prime va avea drept rezultat majorarea preţului", a subliniat el. Premierul a vizitat ieri o fabrică de păine din Capitală, din dorinţa de a vedea "ce se intămplă la producători, datorită creşterii probabile a preţului grăului şi a făinii pe piaţă". El a admis că seceta din acest an ar putea afecta preţul păinii, dar nu poate aprecia dacă scumpirea este justificată sau nu. Chiar s-a "aprins" cănd un ziarist l-a intrebat dacă Guvernul are de gănd să ia măsuri pentru a stopa creşterea preţului la păine: "Dragul meu, n-auzi că suntem intr-o economie de piaţă?! Ce vrei să fac? Romănia nu o să revină la preţuri controlate. (...) Cred că am deveni răsul Europei".


CONTROALE. Cum la preţuri nu poate umbla, premierul anunţă verificări la producătorii de păine, pentru că a descoperit că evaziunea fiscală din acest sector este uriaşă. "Statisticile indică consumul de păine pe cap de locuitor in Romănia 24 de kg, realitatea pare să fie undeva de aproape cinci ori pe atăt, deci peste 115 spre 120 de kg de păine pe an de locuitor", a exemplificat el. ANAF, impreună cu inspectoratul teritorial al muncii, va demara o serie de controale in panificaţie. Iar cei prinşi că nu-şi plătesc dările la stat şi au muncitori la negru vor fi sancţionaţi exemplar.

×
Subiecte în articol: economic paine