x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul macedonean subvenţionează touroperatorii

Guvernul macedonean subvenţionează touroperatorii

08 Ian 2010   •   00:00

Fără a arunca cu milioane de euro pe publicitate, Macedonia, care este cel mai sărac dintre statele fostei Iugoslavii, a început o campanie agresivă de racolare de turişti.

Macedonia îşi promovează frumuseţile prin diverse metode, inclusiv pe postul internaţional de ştiri CNN, însă prin reclame reale. Macedonia se poate mândri cu şosele şi autostrăzi impecabile, cu preţuri şi condiţii foarte bune la cazare, precum şi cu nenumărate obiective turistice. Spre deosebire de România, unde Ministerul Turismului a cheltuit anul trecut milioane de euro pentru promovare internaţională, Macedonia are o bază reală. Lipsa infrastructurii, preţurile foarte mari de cazare şi condiţiile mizere de la noi din ţară aliungă turiştii străini.

Metoda prin care Macedonia încurajează turismul este acordarea de subvenţii touoperatorilor care aduc în ţară turişti străini, potrivit site-ului televiziunii autohtone A1. Programul a început de la 1 ianuarie 2010, iar prin acesta, turoperatorii vor primi între 10 şi 45 de euro pentru fiecare vizitator adus dintr-un stat străin. Pentru acest obiectiv, de la bugetul de stat s-a alocat suma de 24 de milioane de dinari, a anunţat ministrul economiei Fatmir Besimi.

 

NIVELUL SUBVENŢIEI

Valoarea subvenţiei pe care o vor primi turoperatorii depinde de statul din care vin turiştii, însă şi de transportul pe care-l folosesc aceştia. Cea mai mică sumă de bani se oferă pentru turiştii din Bulgaria, Albania, Grecia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina, care vin cu autobuzul. Pentru aceştia, fiecare turoperator va primi câte 10 euro de persoană.

Dacă turiştii vin din Turcia, România, Slovenia şi Croaţia, subvenţia este de 15 euro. Suma prevăzută pentru turiştii dintr-un alt stat care au călătorit cu autobuzul este de 20 de euro.

Mai mulţi bani se alocă pentru turoperatorii care aduc turişti cu avionul. Pentru musafirii din statele europene, suma este de 25 de euro, iar de pe alte continente - 45 de euro.

Pentru a beneficia de aceste stimulente, turoperatorii autohtoni trebuie să aducă un grup de cel puţin 10 persoane pentru cel puţin trei nopţi. În termen de 30 de zile de la încheierea vizitei trebuie să fie prezentate şi o serie de acte doveditoare: bilete, facturi de la cazări, o chitanţă pentru taxa turistică plătită etc, a explicat Besimi.

Prin aceste subvenţii, Guvernul Macedoniei speră să ajute turismul din ţară, care anul trecut s-a confruntat cu serioase greutăţi. Conform datelor oficiale, gradul mediu de ocupare din hoteluri a scăzut cu 12%. Criza nu a afectat şi principalul centru turistic al vecinei noastre - Ohrid. În perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, turiştii au fost cu 50% mai puţini în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008. Turismul din Macedonia se teme că îşi va pierde şi mulţi turişti autohtoni din cauza renunţării la regimul de vize pentru UE. Un alt motiv este interzicerea fumatului în locurile publice de la 1 ianuarire 2010.

×
Subiecte în articol: redactie