x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea sa scoata CEC-ul de pe taraba

Guvernul vrea sa scoata CEC-ul de pe taraba

de Adrian Mihai    |    10 Ian 2006   •   00:00
Guvernul vrea sa scoata CEC-ul de pe taraba

Pretul mic oferit de participanti este motivatia pentru care procesul de privatizare a CEC ar putea fi stopat.

Pretul mic oferit de participanti este motivatia pentru care procesul de privatizare a CEC ar putea fi stopat. Nevoia pastrarii unei banci romanesti este insa un curent de opinie tot mai prezent.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare a CEC, nu este incantat de ofertele preliminare si inca analizeaza care este cea mai buna varianta vizavi de CEC. "Vazand ofertele indicative, nu sunt foarte incantat. Astazi nu pot sa spun ce e cel mai bine pentru CEC. In prezent, comisia analizeaza care e cea mai buna varianta", a declarat Vladescu, citat de Ziarul Financiar. El spune ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante pentru CEC.

Surse bancare afirma ca incepe sa castige teren si un curent de opinie conform caruia n-ar fi rau ca statul sa-si pastreze o participatie in sistemul bancar. Autoritatile isi pun problema daca nu cumva ar fi mai bine sa continue sa pompeze anumite sume de bani in banca pentru a-i consolida pozitia subrezita in ultimii doi ani.

PERMISIUNE. Eugen Radulescu, presedintele CEC adus pentru a pregati banca de privatizare, nu a vrut sa comenteze declaratiile ministrului. Surse bancare au afirmat ca ofertele preliminare neangajante nu depaseau 300 milioane de euro, desi pe piata circulau evaluari de circa 650 milioane de euro. Potrivit documentului de solicitare de oferte pentru privatizare transmis investitorilor interesati, Ministerul Finantelor - ca reprezentant al statului in calitate de actionar unic al CEC - isi rezerva dreptul de a opri procesul oricand considera de cuviinta.

PIERDERE. Initial, cei sapte investitori ramasi in cursa pentru preluarea CEC erau invitati sa depuna oferte angajante pana la 28 noiembrie 2005, insa termenul a fost amanat fara o reprogramare exacta, in asteptarea finalizarii privatizarii BCR. O privatizare simultana ar fi insemnat cresterea concurentei pentru CEC si implicit a pretului obtinut. Simpla prezenta a Erste in privatizarea CEC ar fi determinat o crestere a ofertelor. De altfel, preturile neangajate nu au o semnificatie prea mare, participantii la privatizare nefiind motivati sa anunte preturile pe care sunt dispuse cu adevarat sa le plateasca. Potentialii clienti nu si-au luat inca gandul de la CEC. "OTP Bank are incredere ca procesul de privatizare a CEC este corect si transparent", se arata in punctul de vedere al bancii. Incheirea rapida si cu succes a privatizarii CEC este importanta pentru statul roman cat si pentru CEC.

×
Subiecte în articol: economic privatizare