Dobânzile mari la creditele bancare îi îndatorează peste măsură mai ales pe cei care vor să-și cumpere o locuință, deoarece sumele împrumutate sunt mari și eșalonate pe mulți ani. Sigur, și creditele pentru mașini sau nevoi personale sunt apăsătoare, deși sumele datorate sunt mai mici și întinse pe o perioadă mai scurtă de timp.
Este situația unei femei din Iași care a constatat, după patru ani de plată lunară a creditului pe care l-a contractat, că plătise de fapt doar 1,30 de lei din suma împrumutată.
Lenuța B a împrumutat 5.000 de lei în 2006, pentru o perioadă de 10 ani, de la BCR. În anul 2021 s-a trezit cu executare silită. Femeia mai avea de plătit 4.998,70 de lei din datorie, deși plătise lună de lună din datorie, scrie ziaruldeiasi.ro.
Ce s-a întâmplat? În anul 2011, banca a cesionat în mod succesiv creanța către o altă bancă, până a ajuns la o firmă de recuperare, Invest Capital Ltd.
Însă după 10 ani, în anul 2021, recuperatorul a început executarea silită, așa că îmn 2021, femeia a făcut contestație la executare invocând fapul că dreptul la acțiune al recuperatorului s-a stins.
Termenul de prescripție este de 3 ani dar în situația unui credit bancar, termenul se aplică pentru fiecare rată. Cu toate acestea, femeii nu i se aplică aceste norme deoarece cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului. Astfel că termenul de prescripție a început în 2011, când BCR a cedat creanța către altă bancă.
„Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 - la care a operat prima cesiune de creanţă - şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, este decizia Judecătoriei Iași, care au constatat astfel că termenul de prescripție s-a împlinit și a dispus anularea executării silite. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.