x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situație halucinantă la Iași. În patru ani de plată a ratelor bancare, o femeie a achitat doar 1,30 de lei din credit

Situație halucinantă la Iași. În patru ani de plată a ratelor bancare, o femeie a achitat doar 1,30 de lei din credit

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2023   •   12:25
Situație halucinantă la Iași. În patru ani de plată a ratelor bancare, o femeie a achitat doar 1,30 de lei din credit

Ratele bancare le dau mari bătăi de cap românilor Zeci de procese au avut loc în ultimii ani iar de multe ori clauzele contractuale au fost constiderate abuzive. Însă mulți și-au pierdut casele.

Dobânzile mari la creditele bancare îi îndatorează peste măsură mai ales pe cei care vor să-și cumpere o locuință, deoarece sumele împrumutate sunt mari și eșalonate pe mulți ani. Sigur, și creditele pentru mașini sau nevoi personale sunt apăsătoare, deși sumele datorate sunt mai mici și întinse pe o perioadă mai scurtă de timp. 

Este situația unei femei din Iași care a constatat, după patru ani de plată lunară a creditului pe care l-a contractat, că plătise de fapt doar 1,30 de lei din suma împrumutată. 

Lenuța B a împrumutat 5.000 de lei în 2006, pentru o perioadă de 10 ani, de la BCR. În anul 2021 s-a trezit cu executare silită. Femeia mai avea de plătit 4.998,70 de lei din datorie, deși plătise lună de lună din datorie, scrie ziaruldeiasi.ro. 

Ce s-a întâmplat? În anul 2011, banca a cesionat în mod succesiv creanța către o altă bancă, până a ajuns la o firmă de recuperare, Invest Capital Ltd.

Însă după 10 ani, în anul 2021, recuperatorul a început executarea silită, așa că îmn 2021, femeia a făcut contestație la executare invocând fapul că dreptul la acțiune al recuperatorului s-a stins. 

Termenul de prescripție este de 3 ani dar în situația unui credit bancar, termenul se aplică pentru fiecare rată. Cu toate acestea, femeii nu i se aplică aceste norme deoarece cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului. Astfel că termenul de prescripție a început în 2011, când BCR a cedat creanța către altă bancă. 

„Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 - la care a operat prima cesiune de creanţă - şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, este decizia Judecătoriei Iași, care au constatat astfel că termenul de prescripție s-a împlinit și a dispus anularea executării silite. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

×
Subiecte în articol: rate bancare