x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ÎN 2009/Predicţii sumbre

ÎN 2009/Predicţii sumbre

de Mihaela Matachita    |    20 Dec 2008   •   00:00

Anul viitor, creşterea economică globală nu va depăşi 0-0,5%, comparativ cu 2,7% cât a fost anul acesta. Europa şi Statele Unite se vor confrunta cu una dintre cele mai grave recesiuni din ultimele decenii.



Aceste "cifre negre" provin de la compania londoneză de consultanţă Global Insight şi Saxo Bank din Danemarca, care şi-au prezentat recent predictţiile privind evoluţia economiei mondiale în anul 2009. Astfel, SUA au intrat în decembrie 2007 în, probabil, cea mai profundă recesiune de la al doilea război mondial, economia americană putând înregistra o scădere de 1,8% în 2009. La rândul său, Europa este ameninţată cu cel mai grav declin economic din ultimii 20 de ani, Japonia – din ultimii 10 ani. După ce Japonia, Irlanda, Italia şi Germania au intrat oficial în recesiune, se aşteaptă şi alte economii din UE. Pentru zona euro, Global Insight "prezice" scăderea PIB cu 1%, iar pentru Japonia, cu 1,3%. Previziuni sumbre sunt şi pentru ţările în curs de dezvoltare, creşterea PIB urmând să fie de două ori mai mică.
PETROLUL
Dacă Global Insight prognozează că preţul petrolului va scădea sub 40 de dolari barilul, Saxo Bank indică 25 de dolari pentru un baril şi avertizează cu posibile mişcări sociale în Iran. Saxo Bank se "sperie" de propriile pronosticuri pe care le califică drept "scandaloase", dar atenţionează că, în 2009, pentru prima dată, unele valute asiatice vor fi direct legate de yuan.

×
Subiecte în articol: economic