x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ieftinirea gazelor ar aduce României o procedură de infringement

Ieftinirea gazelor ar aduce României o procedură de infringement

18 Iul 2018   •   12:30
Ieftinirea gazelor ar aduce României o procedură de infringement

Intervenţia Guvernului asupra preţului la gaze nu se justifică în acest moment, iar o astfel de măsură ar distorsiona piaţa şi ar atrage asupra României o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Aceasta după ce, luni seara, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat că Guvernul ia în calcul o astfel de intervenţie pe piaţa gazelor. 

„Conform legislaţiei din sector, Guvernul poate lua măsuri de salvgardare în cazuri extreme, precum cele legate de pericole iminente, de dezechilibre în sistem, în cazul unor conducte magistrale avariate, dacă sunt oprite sonde sau alte incidente de acest fel. Momentan, însă, nu se întrunesc aceste condiţii, iar intervenţia administrativă asupra preţului nu se justifică”, au spus pentru Agerpres experţi din Ministerul Energiei. Potrivit acestora, o astfel de intervenţie ar perturba funcţionarea pieţei, care este pe drumul cel bun. 

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, a anunţat că preţul gazelor va creşte cu 4% de la 1 august, însă, în următorul an, va urma o ieftinire cu peste 20%. 

„Anul trecut, pe bursa de gaze s-au tranzacţionat 70% din cantităţile totale, iar pentru acest an se estimează că se va ajunge la 90% din consumul general”, au adăugat sursele citate. 

Situaţia nu e deloc roz la gaze

Mai mult, o astfel de măsură ar aduce României un nou infringement din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care oficialii de la Bruxelles au avertizat deja ţara noastră în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, au continuat reprezentanţii ministerului. „Am primit o adresă de la preşedintele ANRE - bineînţeles doamna prim-ministru şi spre ştiinţă şi mie - prin care ni se spune că situaţia nu e deloc roz. La 1 august urmează o creştere - pentru că aşa e legislaţia - de 4% a preţului la gaze. Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producţia românească şi atunci îşi permit ca un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte îşi ia şi statul român, pentru că e acţionar în amândouă. De ce? Pentru că aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preţul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producţia şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar şi la export, dar la un preţ mai mic”, a spus Vâlcov. 



 

 

×
Subiecte în articol: gaze ieftine infringement România