x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Îmbolnăvirea sistemului de sănătate de stat a însănătoşit profitul privaţilor

Îmbolnăvirea sistemului de sănătate de stat a însănătoşit profitul privaţilor

de Alina Botezatu    |    12 Iun 2015   •   21:10
Îmbolnăvirea sistemului de sănătate de stat a însănătoşit profitul privaţilor
Sursa foto: Intact Images

Românii au cheltuit pe medicamentele şi tratamentele din farmacii, în intervalul 2009-2014, peste 85,4 miliarde de lei, potrivit agenţiei de informaţii de business şi de management de risc al creditului KeysFin. Aceste cheltuieli le-au asigurat firmelor din domeniu un profit de 4,4 miliarde de lei.

Doar anul trecut profitul producătorilor şi distribuitorilor de medicamente din România a crescut cu aproape 25%, faţă de anul anterior, atingând nivelul de un miliard de lei, estimează KeysFin.

Bilanţul total al business-ului din acest sector indică o majorare cu 47% a profitului, de la 545 de milioane de lei, în 2009, la 802 milioane de lei, în 2013.

În plus, rezultatele financiare arată că, din 2009 până în 2014, afacerile jucătorilor din farma au crescut 30%, depăşind 17 miliarde de lei, anul trecut.

Studiul a analizat evoluţia financiară din ultimii cinci ani a peste 5800 de firme cu 31.250 de coduri CAEN care vizează producţia, distribuţia şi comercializarea de medicamente.

Cum s-a ajuns la această performanţă, în condiţii de criză?
“Firmele de medicamente au sesizat problemele uriaşe din sistemul medical românesc şi le-au exploatat. Aduceţi-vă aminte de perioada de până în 2000, când farmaciile le numărai pe degete, când lipseau cele mai elementare medicamente. Şi vorbim de o piaţă de peste 16 milioane de consumatori. Firmele au sesizat acest potenţial şi au investit masiv în dezvoltarea reţelelor de farmacii, în realizarea unor contracte cu spitalele etc”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Evoluţia pieţei a fost influenţată şi de politicile publice falimentare. “Absenţa unei strategii coerente de dezvoltare a sectorului de asistenţă medicală de stat, demotivarea financiară a cadrelor medicale şi tratamentul deficitar acordat bolnavilor în clinicile şi spitale de stat au contribuit la această situaţie”, consideră experţii de la KeysFin.

Pe de altă parte, campaniile media care le-au inoculat românilor dependenţa de pastile, de tratamentele „miraculoase”, uşor de administrat.

“Decât să ajungi la spital, să trebuiască să suporţi mizeria, umilinţele, dezastrul din spitale, românilor li s-a inoculat ideea că se pot trata singuri. Astfel, am ajuns să avem unul dintre cele mai mari consumuri de medicamente pe cap de locuitor din Europa. Faptul că firmele au ştiut să îşi joace cartea în această piaţă nu este deloc de condamnat, însă lipsa de reacţie a statului este blamabilă”, spun experţii.

Terapia şi Sensiblu, câştigătorii pieţei
Dintre cele peste 5800 de firme care au raportat datele financiare la Registrul Comerţului în intervalul 2009-2014, cele mai mari afaceri în domeniul producţiei de medicamente le-a înregistrat Terapia SA, de 2,26 de miliarde de lei, cu un profit net de 461,3 milioane de lei, iar în domeniul lanţurilor de farmacii de Sensiblu, de 5,73 de miliarde de lei, cu un profit de 63,3 milioane de lei.

În clasamentul producătorilor de medicamente şi alte produse medicale/sanitare, Terapia este urmată de Gedeon Richter Romania, Bio Eel, Inflomed Fluids şi Ferrosan. Aceste companii au raportat afaceri cumulate între 200 şi 600 de milioane de lei şi profituri între 6 şi 51 de milioane de lei.

Dominat de reţeaua Sensiblu, topul farmaciştilor îl completează SIEPCOFAR, Help Net Pharma, Farmaceutica Argesfarm şi Gedeon Richter Farmacia. Cu o sigură excepţie, Gedeon Richter, care a raportat pierderi, toate celelalte reţele de farmacii au ieşit pe plus în intervalul analizat, cu 13 până la 36 milioane de lei.

“Imaginea de ansamblu a pieţei este una de creştere sustenabilă”, spun experţii KeysFin, estimând potenţialul de creştere între 15% şi 30%, pe termen mediu şi lung. Prognoza include întreg spectrul de servicii, de la producţia de medicamente, la distribuţie, vânzare (farmacii) şi unităţi de asistenţă şi tratament (spitale, centre de diagnostic şi clinici private).

“Dezvoltarea reţelelor private de tratament medical a venit să suplinească problemele din sistemul medical de stat. Aşa-zisele reforme din ultimii ani, inclusiv introducerea cardului de sănătate fără o infrastructură bine pusă la punct, determină tot mai mulţi pacienţi să se îndrepte către mediul privat. Să te tratezi la stat a devenit o soluţie doar în caz de urgenţă pentru mulţi dintre români, mai ales pentru cei care beneficiază de asigurări medicale private”, consideră cei de la KeysFin.

Ce măsuri ar trebui să ia statul
În actualele condiţii, statul este dator să ia câteva măsuri esenţiale pentru a echilibra necesara balanţă dintre serviciile publice şi cele private, mai cu seamă că suntem obligaţi să susţinem serviciile de stat, prin intermediul contribuţiilor CAS pe care le plătim lună de lună.
“În primul rând, este nevoie de o administrare mai eficientă a banilor de la CAS, folosindu-se inclusiv expertiza din mediul privat. Cardul de sănătate, de exemplu, este un instrument eficace în măsura în care este şi aplicat aşa cum trebuie. Pe de altă parte, este necesară motivarea personalului medical, dar şi eliminarea legăturilor dintre medicii de la stat şi firmele private. În plus, legislaţia ar trebui să limiteze promovarea medicamentelor, <>, prin intermediul mass-media şi să impună un control mai strict al produselor care primesc acceptul de comercializare”, mai spun cei de la KeysFin.
 

×
Subiecte în articol: medicamente