x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imprumuturi fara giranti

Imprumuturi fara giranti

03 Mar 2004   •   00:00

Populatia va putea lua credite de consum fara giranti sau cu avans zero. Portita de scapare este reprezentata de o asigurare a riscului de neplata, care este preluat de catre societatile de asigurare.

Partea frumoasa este ca majoritatea bancilor au deja incheiate cu societatile de asigurare astfel de conventii de asigurare a riscului de neplata. "Costurile clientului nu vor fi afectate de aceasta asigurare a riscului de neplata", spune Antonela Bostinaru, directorul Directiei de credite persoane fizice din cadrul BRD. De altfel, nici una dintre bancile care au incheiate conventii de asigurare a riscului de neplata nu va percepe comisioane suplimentare la acordarea creditelor.

Termene mai laxe

O alta conditie impusa de normele de creditare se refera la rata care nu trebuie sa depaseasca 35% din venitul imprumutatului. Bancile au gasit o solutie si pentru asta. Cum nu puteau mari venitul cetateanului, au micsorat rata, acordand creditul pe o perioada mai lunga. Mai multe banci au marit deja perioada de acordare a creditului de consum pana la 5 ani. Inainte de aparitia normelor, imprumuturile se acordau pe maximum trei ani. Si in cazul creditelor ipotecare au aparut unele modificari. La calculul venitului solicitantului se aduna si salariile sau pensiile celor din familie, daca au aceeasi adresa. Cu alte cuvinte, daca nu acoperi rata iipoti face mamei soacre mutatie pe adresa ta si gata - se ia in calcul si pensia ei.

Doua interpretari

Scrisoarea trimisa de viceguvernatorul Mihai Bogza a venit ca raspuns la intrebarile adresate de acestea si nu face altceva decat sa interpreteze normele intrate in vigoare la inceputul lunii februarie, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El spune ca prima interpretare trimisa de Bogza bancherilor se refera la notiunea de familie care a aparut in norme. Este explicata in sensul ca aici sunt cuprinse toate persoanele care locuiesc si gospodaresc impreuna. A doua precizare se refera la garantia personala careia ii este asociata in mod firesc polita de asigurare. O polita de asigurare este mai tare decat un girant, pentru ca are in spate un intreg sistem. Un girant este o persoana fizica care in orice moment isi poate pierde locul de munca si capacitatea de a garanta creditul.
( VALI BLANARU )

×
Subiecte în articol: economic