x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In cifre, Romania parc-ar fi in UE

In cifre, Romania parc-ar fi in UE

10 Sep 2004   •   00:00

Economia romaneasca a crescut mai mult decat a celorlalte state candidate la Uniunea Europeana, potrivit raportului BNR pe anul 2003.

ANDREEA FLORESCU

Datele statistice arata ca Romania sta atat de bine incat ar putea fi foarte bine membra a Uniunii Europene, potrivit unei analize prezentate pe site-ul Euractiv. Cresterea PIB de 4,9% realizata in anul trecut situeaza Romania pe locul al treilea intre cele 12 state care candidau la nivelul anului 2003.

AVANTAJE. Raportul Bancii Centrale noteaza ca anul trecut a fost cel de-al patrulea an consecutiv in care procesul de dezinflatie a continuat prin interactiunea mai multor factori. Deprecierea monedei nationale fata de cosul euro/dolar s-a incetinit, lucru ce a ajutat mult la reducerea inflatiei. In plus, cadrul fiscal a fost foarte stabil astfel incat cresterea accizelor la tutun, bauturi alcoolice si combustibili lichizi a avut un impact limitat asupra inflatiei. Un alt avantaj a fost evolutia favorabila a preturilor de import pentru bunuri industriale si de consum.

DEZAVANTAJE. Raportul noteaza si existenta mai multor factori care au dus la cresterea preturilor. Cresterea salariului mediu brut cu 23,6% in termeni nominali s-a petrecut in special in industrii nerestructurate care inregistreaza pierderi. "In aceste din urma situatii, cresterea salariilor atrage presiuni inflationiste atat direct, prin cererea solvabila pe care o genereaza, fara corespondent in oferta agregata, cat si indirect, prin semnalul confuz cu privire la dinamica procesului de reforma", se arata in studiul preluat de Euractiv. Cresterea veniturilor populatiei a dus la cresterea creditelor de consum. Populatia a inceput un proces sustinut de indatorare pentru achizitionarea de bunuri care a dus inclusiv la reducerea economiilor din banci. Astfel, economiile populatiei in lei au scazut cu 1,8%.

×
Subiecte în articol: economic creşterea