Avem suficiente ouă pentru consumul intern și totuși ne sufocă importurile la preț de dumping. Este semnalul pe care-l trag producătorii din domeniu în prag de sărbători. Ei cer controale sanitar-veterinare și la ouăle care vin din țările comunitare, așa cum li se fac și lor.
Producătorii pun piciorul în prag
Marii jucători din piață au cerut ANSVA controale drastice și la ouăle venite din afara țării. "Pe 1 aprilie, și sper să nu rămână o glumă, am avut o discuție la ANSVSA. Am cerut să se facă analize pentru marfa care vine din spațiul intracomunitar. De exemplu, sunt centrele de colectare și ambalare care nu sunt în spate ferme și atunci se naște un semn de întrebare. Acestea vin din afară și la centrele de colectare primesc un termen de valabilitate de 28 de zile de parcă găina poloneză ar oua aici. Păi, ne jucăm cu securitatea alimentară a oamenilor?", susține dr. Aurora Alexandru, medicul veterinar al unuia dintre marii producători de ouă din România. În același timp, reprezentanții PRO Agro susțin că deja s-au făcut analize de laborator, iar rezultatele au arătat că importurile de ouă în coajă sunt vechi. "Prin marcarea ddm-ului (durabilității minime) la noi în ţară nu se mai știe data ouatului, aşa cum prevede legislaţia" spun aceștia.
Prețurile de dumping sufocă fermierii români
Fănel Bogos, directorul adjunct al unei unei mari ferme avicola, spune că marfa din Polonia vine din surplusul pe care aceștia îl înregistrează în țara lor. De unde și prețul scăzut cu care intră la raft marfa, sub cel al producătorilor români. "Se orienteză aici, pentru că își permit. Dacă tu dai cu 0,15-0,3 oul la poarta fermei și în marile magazine ajunge 0,5-0,7, ei se poziționează sub, la 0,4-0,5."