x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Înainte de privatizare, Oltchim confirmă trendul ascendent

Înainte de privatizare, Oltchim confirmă trendul ascendent

10 Mai 2011   •   19:11

Rezultatele pozitive înregistrate în primul trimestru din 2011 de Oltchim SA deschid perspectiva unei privati­zări de succes a societăţii. Aceste re­zultate au fost posibile chiar şi în condiţiile în care societatea a continuat să funcţioneze la capacitate redusă, din cauza lipsei principalelor materii prime (etilenă şi propilenă). Managementul societăţii a reuşit să găsească surse alternative de apro­vizionare, ceea ce a făcut ca socie­tatea să funcţioneze în primul trimestru din 2011 la 57% din capaci­ta­tea de producţie, în creştere faţă de anii 2009 şi 2010, când combinatul a funcţionat la doar 35% din capacita­te, potrivit unui comunicat al companiei. Funcţionarea combinatului la întreaga capacitate, integrat cu fa­bri­ca de la Arpechim, ar permite re­venirea pe profit chiar în anul acesta, în vederea privatizării.

Astfel, în primul trimestru din acest an, SC Oltchim SA a înregistrat o cifră de afaceri de 464,691 mili­oa­ne de lei, în creştere cu 224,761 milioane de lei, respectiv cu 94%, faţă de ni­ve­lul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 239,930 milioane de lei. Comparativ cu pri­mul trimestru din 2010, vânzările la export au crescut cu 42,193 mil. euro, respectiv cu 96%, de la 44,062 mil. euro la 86,255 mil. euro. Creşterea semnificativă a cifrei de afaceri a făcut ca pierderile înregistrate de combina­tul chimic să se diminueze cu 50,143 milioane de lei, de la 52,791 mil. lei în primul trimestru din 2010 la 2,648 mil. lei în acelaşi trimestru din 2011, ceea ce echivalează cu o reducere a pierderilor de la 22% la 0,57% din cifra de afaceri.

„Salutăm decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privati­zare şi sperăm ca acest proces să aibă un câştigător puternic care să ţină cont de importanţa strategică a Olt­chim pe piaţa produselor petrochimi­ce şi, de asemenea, care să acţioneze în interesul angajaţilor companiei. În acest sens, am întreprins deja pri­mii paşi de susţinere a demersului Guvernului, fiind conştienţi că între­gul proces trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată de-a lungul timpului”, declară Constantin Roibu, director general al Oltchim SA.

Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim, lider de piaţă în zonă la o serie de produse precum plas­ti­fianţii sau poliolii, au fost obţinute în ciuda eforturilor susţinute ale PCC SE, acţionar minoritar ostil în cadrul Oltchim SA, de paralizare a activităţii societăţii prin atacarea în instanţă a oricărei măsuri vizând creşterea rentabilităţii combinatului şi prin tergiversarea procedurală a proceselor astfel intentate. „Aceste eforturi se în­scriu în strategia mai generală a PCC SE de a încerca prin orice mij­loace scăderea valorii de piaţă a Olt­chim SA în vederea unei preluări facile şi ieftine a combinatului în momentul privatizării, inclusiv prin campanii publicitare agresive şi min­ci­noase, susţinute de bugete im­po­zante”, completează Roibu.

Din fericire, în ultima perioadă, instanţele din România au respins ca nefondate, în repetate rânduri, atât cererile, cât şi recursurile formulate de PCC SE. Astfel, în data de 13 octombrie 2010, Înalta Curte de Ca­sa­ţie şi Justiţie a dispus respingerea re­cur­sului formulat de PCC SE împotriva hotărârii judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti, din data de 10 noiembrie 2009, prin care se respingea ce­rerea formulată de PCC SE de suspendare a aprobării emiterii unei garanţii în numele şi în contul statului, în valoare de 49,6 milioane de  eu­ro, garanţie care ar urma să fie emisă de Eximbank SA în favoarea Oltchim SA în vederea achiziţiei şi repornirii petrochimiei Arpechim – Piteşti. În data de 4 mai 2011, Curtea de Apel Piteşti a respins definitiv şi irevocabil recursul formulat de acelaşi acţionar minoritar împotriva ho­tă­râ­rii judecătoreşti a Tribunalului Vâl­cea prin care se respin­gea cererea formulată de PCC SE de constatare a nulităţii Hotărârii AGEA din 27 septembrie 2010 în ceea ce priveşte contractarea de Oltchim SA a unei finanţări în valoare de 100 mil. euro. Oltchim SA îşi reafirmă dis­po­ni­bilitatea de a face toate eforturile necesare pentru a creşte acti­vitatea şi rentabilitatea combinatului chimic, se mai arată în comunicat.

×
Subiecte în articol: economia