Jumatate de Romanie deja s-a debransat de la incalzire iar cealalta jumatate se va confrunta in acest an cu scumpirile. Eliminarea subventiilor oferite de stat prin autoritatile locale sI central va duce la scumpirea gigacaloriei cu 150%, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo Romania.
Dintre marile orase cele mai vanjoase cresteri de pret vor urma in Cluj si Bucuresti cu 155,15%, respectiv 150,81%. Dublari de pret vor mai exista sI in Buzau (137,3%), Brasov (131,41%), Bacau (109,74%), Pitesti (105,05%), Constanta (103,33%). Totodata, vor exista scumpiri, in micile orase, care bat orice “record', precum cea de 313,18% in Alba Iulia pe care o vor suporta proprietarii celor 39 de apartamente inca racordate, potrivit centralizatorului oferit de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).
Statul suporta pana la 50% din pretul incalzirii prin subventii acordate insa in aceasta vara vrea sa elimine acordarea subventiilor directe sI sa acorde sprijin doar pentru cei care au venituri mici. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, spunea ca statul ar putea chiar creste sumele alocate celor cu venituri mici. Premierul Emil Boc, care este sI ministru interimar al Muncii, spunea ca doar familiile cu venit sub 850 de lei pe membru vor mai primi subventie. Suma nu este, insa, batuta in cuie.
Sistemul centralizat de incalzire a locuintelor a disparut deja din trei judete ale tarii iar in alte 7 judete mai este folosit de sub 10% din populatie, mai arata compania.
Conform datelor prezentate jumatate din proprietarii de apartamente din Romania s-au debransat deja de la regiile locale iar cealalta jumatate se va confrunta in acest an cu eliminarea subventiilor.
Cele trei sunt Satu Mare, Bistrita Nasaud sI Satu Mare iar urmatoarele in topul debransarii sunt Maramures, Salaj, Alba, Sibiu, Covasna, Vaslui sI Ilfov. Alte opt judete, respectiv Neamt, Bacau, Brasov, Dambovita, Braila, Gorj, Hunedoara sI Caras-Severin au locuinte bransate in sistemul centralizat. Pana la finele anului, se estimeaza ca or sa mai aiba doar 10% din apartamente racordate.
In alte orase, unde 50-80% din apartamente sunt bransate, centralele electro-termice (CET) inregistreaza datorii sI au devenit probleme pentru bugetele locale. In fine, cele mai multe locuinte legate la sistemele de incalzire gestionate de primarii sunt in Bucuresti sI judetele Bihor, Mehedinti, Giurgiu sI Constanta. Compania spune ca principalele motive sunt retelele de gaz insuficient dezvoltate sI cu multiplele dificultati in procesul de debransare.