x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Începe bulibăşeala preţurilor cu două TVA la alimente

Începe bulibăşeala preţurilor cu două TVA la alimente

de Andreea Stroe    |    06 Mai 2015   •   12:15
Începe bulibăşeala preţurilor cu două TVA la alimente
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

De la 1 iunie vom găsi la raft două preţuri pentru produsele alimentare pe care vrem să le cumpărăm: cele cu 24% şi cele reduse, cu 9% TVA. Calculul matematic arată că o scădere de 15% a TVA va aduce o reducere de 12,1% în preţul alimentelor la raft.

Aplicarea acestei măsuri îi va permite consumatorului să ştie cât costa produsul dorit înainte de luarea măsurii şi cât după. „Măsura reducerii TVA este foarte curajoasă. Se vor vedea efectele excelente în mediul de afaceri. Noi avem experienţa TVA redus la pâine de un an şi jumătate. Din economia neagră au ieşit la suprafaţă, din calculele noastre, în jur de 230 de milioane de euro, în industria de panifi¬caţie. Am calculat ce ar însemna reducerea TVA la alimente în general. Sumele care vor apărea la suprafaţă din evaziune vor fi de patru ori mai mari decât ce aminteam mai devreme”, susţine Aurel Popescu, reprezentantul patronatului din panificaţie, Rompan.

Temerile producătorilor sunt legate şi de creşterea aşa-numitelor taxe la raft odată cu aplicarea TVA-lui redus. Potrivit lui Aurel Popescu, marii retaileri au luat măsura stopării creşterii acestora până în august, anul acesta.

Procesatorii de carne plusează și ridică miza reducerilor
Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, propune chiar aplicarea a altor 4 procente de reducere la TVA: 2% la comerciant şi încă 2% la furnizor, doar pentru carne şi produsele din carne. Deocamdată, propunerea este discutată, urmând a fi negociată de marile magazine şi de producători. Noua măsură de reducere a TVA va fi monitorizată şi în sistem electronic, astfel încât Institutul Naţional de Statistică şi Consiliul Concurenţei să aibă în mod real o situaţie a evoluţiei preţurilor.

”Hipermarketurile, în principiu, vor îngheţa preţurile la 1 iunie timp de două luni, aşa încât întreaga sumă redusă să se regăsească în buzunarul clientului. Mai dificil va fi în sistemul cash and carry, unde preţurile afişate, cum bine ştim, sunt cu şi fără TVA. ”
Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale
 

×
Subiecte în articol: TVA la alimente