x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria ar putea primi gaz ieftin şi în 2010

Industria ar putea primi gaz ieftin şi în 2010

12 Noi 2009   •   00:00

Industria românească ar putea primi gaze naturale ieftine, din producţia internă, şi în 2010, a anunţat Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei.



Industria românească ar putea primi gaze naturale ieftine, din producţia internă, şi în 2010, a anunţat Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei.

Autorităţile au „găsit înţelegere” la importatorii de gaze pentru reducerea importurilor.
„Toţi câştigă, numai că nimeni nu mai importă gaze şi am găsit înţelegere la importatori să sprijinim industria internă. Sprijinim industria atât cât putem din producţia internă”, a spus ministrul.

Amendament în Parlament

Videanu a completat că a fost depus în Parlament, în urmă cu trei săptămâni, un amendament pentru prelungirea perioadei în care consumatorii industriali de gaze vor primi doar gaze din producţia internă până la finele anului 2010.
El a adăugat că importatorii de gaze nu au cerut deocamdată compensaţii, dar că o astfel de soluţie va trebui adoptată.
„Facilitatea este pentru sectorul industrial, nu pentru populaţie”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, priorităţile autorităţilor sunt asigurarea consumului de gaze al populaţiei, încălzirea populaţiei şi consumul industrial pe perioada de iarnă.
Combinatele chimice şi producătorii de energie electrică şi termică au primit, în perioada mai-octombrie, doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât cele importate, pentru a rezista efectelor crizei economice şi pentru a evita disponibilizarea a 9.000 de salariaţi.

Pregătiri de iarnă

Totodată, Videanu a spus că deocamdată nu există premise de creştere a preţurilor gazelor naturale şi electricităţii destinate consumului populaţiei.
„Dacă există riscul să nu mai avem gaz din producţia internă vom opri consumul consumatorilor întreruptibili, în condiţiile legale”, a afirmat Videanu.

×
Subiecte în articol: redactie