x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria ospitalității, lovită greu de COVID

Industria ospitalității, lovită greu de COVID

de Valentin Gros    |    03 Iul 2020   •   09:30
Industria ospitalității, lovită greu de COVID

Scăderea severă a cifrelor oficiale din turism dezvăluie cea mai puternică lovitură pe care pandemia de COVID a aplicat-o economiei. Această activitate s-a prăbușit, acuzând pierderi financiare uriașe, în comparație cu vremurile obișnuite. Atât sosirile cât și înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au coborât cu 97% în mai 2020 față de aceeași lună a anului trecut, conform Institutului Național de Statistică (INS).

 

Dacă în mai 2019 au fost raportate, în structurile de cazare, 2.162.500 de înnoptări, din care 1.629.800 reprezentau turiști români și 532.700 străini, în mai anul acesta, numărul înnoptărilor a fost de numai 65.700, din care 61.700 efectuate de turiști români și 4.000, de turiști străini.

 

200 de lei, cheltuiala pe zi

Pentru a afla câți bani a pierdut această industrie într-o singură lună, am solicitat opinia prim-vicepreşedintelui executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan. „Nu are nimeni o astfel de estimare, pentru că nu există date oficiale privind prețurile medii. Dar pentru a face o aproximație, luați în calcul o medie de 100 de lei pe noapte pentru un loc de cazare și țineți cont că sumele se dublează, punând la socoteală și cheltuielile cu masa”, a declarat Răducan. Astfel, între luna mai 2020 și aceeași perioadă a anului precedent, a intervenit o diminuare de 2.096.800 de înnoptări. La 200 de lei cheltuiți pe zi de un turist, rezultă un minus de aproape 420 milioane de lei pe zi, sau 13 miliarde de lei (circa 2,7 miliarde de euro) pe lună. Jumătate din această sumă (1,35 miliarde de euro) reprezintă cazarea, iar cealaltă jumătate, masa.

 

Partenerii HoReCa, afectați

„Pe lângă aceste pierderi, mai sunt și cele din domeniile conexe: transport, furnizori de carburanți, furnizori de alimente. Aceste companii trăiesc din HoReCa în proporție de 30%”, a menționat Răducan. El privește însă cu optimism sezonul estival. „Doar să se inventeze cazuri grave de COVID pe Litoral, altfel turiștii vor veni la mare. Nu mă regăsesc printre cei care neagă existent virusului, nici nu sunt de specialitate, ca să mă pronunț, dar consider măsurile disproporționate, iar efectele în economie le vedem cu toții”, a mai spus oficialul FPTR.

 

1.300 de turiști străini au sosit în România în luna mai 2020, cu 271.300 mai puțini decât în mai 2019

×