x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria textilă, blocată de neplata facturilor.

Industria textilă, blocată de neplata facturilor.

20 Iun 2011   •   21:00
Industria textilă, blocată de neplata facturilor.

Lipsa de personal calificat, variatiile cursului leu/euro si preturile ridicate la utilitati sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta industria textila si de confectii de la noi din tara, potrivit Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS). 'Industria textila si de confectii are probleme din cauza deficitului de maistri, tehnicieni, operatori la masini speciale etc', spune Maria Grapini (foto), presedintele FEPAIUS. Oamenii de afaceri vor ca industria prelucratoare sa fie tratata fiscal dife­ren­tiat fata de restul acti­vi­tatilor economice, iar sistemul de educatie si formare profesionala sa fie adaptat la cerintele mediului de afaceri.

O problema acuta a produ­catorilor romani si in special a IMM-urilor consta in inexistenta contractelor cu institutiile statului, cum ar fi cu scolile, spitalele, caminele de batrani, minis­te­re etc. In plus, este nevoie de asimilarea in legislatia romaneasca a Directivei europene privind ob­li­gati­vitatea platilor la 30 de zile de­oa­rece sunt multe arierate si asimilarea in legislatia romaneasca a obligativitatii etichetarii produselor importate cu tara de provenienta si de veri­fi­care a importurilor, calitativ si cantitativ, deoarece se face concurenta neloiala producatorilor autohtoni. De asemenea, este necesar ca pentru firmele aflate in dificultate sa se poata esalona datoriile si sa nu li se mai blocheze conturile de catre Mi­nis­terul Finantelor deoarece daca sunt lasate sa lucreze, pot plati datoriile. Patronatele vor desfiintarea obligatiei potrivit careia marii contribuabili apartin de Bucuresti si trecerea lor la Directiile finantelor teri­toriale, precum si tarife mai mici la gaz si energie. 'Cresterea estimata cu 30% la gaz nu poate fi suportata de industriile prelucratoare', se men­tioneaza in comunicat. Patro­na­tele mai vor decontarea concedii­l­or me­dicale de catre Casa de Asigurare daca socie­tatile comerciale si-au achitat CASS-ul la zi. FEPAIUS in cola­borare cu Expoconfitex a organizat la sfarsitul saptamanii trecute la Piatra Neamt o dezbatere cu tema 'Problemele actuale ale industriei tex­tile, confectii si tricotaje si mo­da­litati de consolidare a parteneria­tului intre produ­ca­to­ri si co­mer­cianti'. La conferinta au participat fir­me din Piatra Neamt, Targu Neamt, Botosani, Iasi, Timi­soara, Bucuresti si Bacau.

FEPAIUS va transmite un me­mo­riu Ministerului Economiei, prin care va cere rezolvarea problemelor sectoriale ridicate de industriasii romani la intalnirea de la Piatra Neamt.

×
Subiecte în articol: economia