x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    03 Oct 2007   •   00:00
BANI. Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Romăniei (BNR) au crescut in septembrie cu 510,4 milioane de euro, la 25,2069 miliarde de euro, un nivel record. Intrările din luna septembrie s-au situat la 733,9 milioane de euro. Ieşirile de 223,5 de milioane de euro au reprezentat plăţi de rate şi dobănzi scadente la datoria publică externă directă şi garantată de Ministerul Finanţelor, modificarea rezervelor minime in valută constituite de băncile comerciale şi altele.


BURSÃ... - SCHIMBARE. Directorul general şi preşedintele CA al Bursei Romăne de Mărfuri (BRM), Mircea Filipoiu (foto), a fost inlocuit din funcţie, din cauza unor probleme medicale, de unul dintre administratorii societăţii, Mihail Perju, director general al firmei de consultanţă Efi-Energetica, acţionar al BRM. "Sunt in concediu medical, pentru mai multe probleme de sănătate", a declarat Filipoiu, citat de Mediafax, fară a oferi alte detalii.


LICITAŢIE.
Tarom negociază cu diferiţi operatori aerieni vănzarea la un preţ acceptabil a celor două aparate Airbus A 310 folosite pentru traseele de lung curier. Acestea au fost conservate din 2003 pănă in martie anul acesta, după ce Airbus a prelungit perioada de utilizare a avioanelor. Astfel, in septembrie 2007, una dintre aeronave a fost introdusă pe cursele companiei Tarom, după ce a fost reparată in Franţa, iar cealaltă va intra in exploatare din noiembrie. Tarom a mai avut şi alte tentative de vănzare a celor două aeronavă, insă fără succes. (E.S.)


PIAŢA BERII. Va creşte in acest an cu 15%-20%. "Deja creşterea este de 20%, insă in perioada următoare va fi o scădere mai ales pe segmentul popular şi cel local. O să vedem cu ce creştere terminăm anul, probabil undeva la 15%", a declarat Cătălin Ignat, vicepreşedinte URBB, unul dintre marii producători de bere prezenţi in Romănia. El a mai adăugat că in perioada 4-7 octombrie in Piaţa Revoluţiei din Capitală va fi organizat German Fest, o replică locală a celebrului festival al berii de la München. (D.I)

CURSE. Compania aeriană SkyEurope va dubla de la 1 octombrie frecvenţa cursei Bucureşti - Viena, de la unu la două zboruri pe zi, iar de la finele lunii octombrie va incepe să opereze şi din Timişoara spre capitala Austriei, ca parte a procesului de repoziţionare pe piaţă. Cursa Timişoara - Viena va fi inaugurată la 28 octombrie şi va avea o frecvenţă de patru zboruri pe săptămănă. Compania doreşte spargerea monopolului preţurilor mari ale Austrian Airlines şi Tarom.




VALUTE. Leul se va opri din depreciere şi chiar se va aprecia pe termen mediu şi lung, a opinat şeful misiunii FMI pentru Romănia şi Bulgaria, Albert Jaeger. O altă veste bună este că sistemul bancar romănesc este bine pregătit să absoarbă eventuale şocuri precum prăbuşirea preţurilor in domeniul imobiliar, au mai opinat experţii FMI. Insă Albert Jaeger consideră că este foarte greu de evaluat posibilitatea ca preţurile activelor imobiliare din Romănia să se prăbuşească. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic