x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    24 Oct 2007   •   00:00
SENAT. Petrom ar putea plăti statului romăn taxă dublă faţă de cea de acum pentru exploatarea petrolului. Senatorii Comisiei economice au hotărăt ieri să mărească redevenţa pentru exploatarea ţiţeiului de la 5,6 euro pe tonă la 10 euro pe tonă, deşi Guvernul a propus prin ordonanţă menţinerea taxei la acelaşi nivel. Majorarea a fost hotărătă şi in ciuda faptului că legea pentru privatizarea Petrom prevede că redevenţa rămăne neschimbată pănă in 2014. Motivul acestei măriri a taxei, conform preşedintelui comisiei, Valentin Dinescu, este că la privatizarea companiei petroliere preţul barilului de petrol era de doar 39 de dolari, in timp ce in acest moment acesta "se indreaptă către suta de dolari". Dinescu a precizat că această majorare a taxei nu ar trebui să ducă la mărirea preţului benzinei la pompă. (D.P.)


PARTENERIAT. Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a incheiat un parteneriat pentru infiinţarea unei companii mixte cu BAS Development, in vederea dezvoltării de proiecte imobiliare rezidenţiale şi de birouri in Romănia. In cadrul parteneriatului, noua firmă va prelua drepturile de proprietate deţinute de BAS la cinci proiecte de construcţii rezidenţiale şi de birouri, amplasate in Bucureşti, Braşov şi Ploieşti. Investiţiile anunţate de Plaza Centers in Romănia se ridică la 750 de milioane de euro.


EMIGRAŢIE. Cetăţenii care lucrează in străinătate au trimis in 2006 in ţările de provenienţă peste 50 de miliarde de dolari. Printre cele mai importante ţări in care au intrat banii a fost şi Romănia. Banii trimişi de muncitorii romăni au ajuns in proporţie de peste 50% in zona rurală. Nu numai in Romănia, ci şi in Rusia, Albania şi Republica Moldova ponderea sumelor trimise din străinătate către regiunile rurale este la fel de mare, potrivit unui studiu realizat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.


FONDURI. Mai multe state ale Uniunii Europene trebuie să inapoieze un total de 145,2 milioane de euro din fondurile alocate pentru agricultură din cauza cheltuielilor nejustificate, a procedurilor de control inadecvate sau a incălcării regulilor comunitare. Cele mai mari sume pe care Comisia Europeană le cere inapoi sunt din Italia, care trebuie să inapoieze 76,4 milioane de euro, şi din Franţa, care trebuie să returneze 49,7 milioane de euro.


PETROL. Barilul de petrol s-ar putea scumpi cu 15-20 de dolari in următorii ani. Werner Schinhan, directorul general executiv adjunct al Petrom, a declarat că această creştere se bazează pe climatul politic din Orientul Apropiat şi a precizat că piaţa romănească nu poate face abstracţie de evenimentele care se intămplă pe plan internaţional. Vineri, barilul de petrol a atins pe bursa de la New York 90,07 dolari pe baril, iar luni a scăzut la 87 de dolari. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic