x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    11 Mar 2008   •   00:00
Info
Sursa foto: AFP/

Ţiţeiul a atins ieri un nou nivel maxim din toate timpurile, de 107 dolari pe baril, din cauza deprecierii monedei americane şi ca urmare a temerilor lega­te de recesiunea economică din SUA.

MAXIM. Ţiţeiul a atins ieri un nou nivel maxim din toate timpurile, de 107 dolari pe baril, din cauza deprecierii monedei americane şi ca urmare a temerilor lega­te de recesiunea economică din SUA. Anunţarea de că­­­tre autorităţile americane a ce­lui mai mare declin al numă­ru­lui de locuri de muncă din ultimii cin­ci ani a determinat această nouă creş­­tere a cotaţiilor petrolului. Scă­de­rea rezervelor petroliere ale SUA, dar şi menţinerea nivelului de producţie decisă de OPEC au mai susţinut avansul cotaţiilor. (D.I.)

 

DIALIZĂ. Consiliul Concu­ren­ţei a amendat companiile Fre­se­nius Medical Care România, Alsifcom Intermed şi Opremi Medfarm, care activează în domeniul dializei, cu o sumă totală de 5,94 milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro), pentru că s-au înţeles să participe cu oferte trucate la o licitaţie din anul 2003. Consiliul Concurenţei a constatat că s-a încheiat o înţelegere de tip cartel, având ca obiect participarea în mod concertat cu oferte trucate la licitaţia or­ganizată de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în anul 2003, în cadrul subprogramului naţional de nefrologie-dializă.

 

MODERNIZARE. Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va prelua de la autorităţile locale două sectoare de drum judeţean din Dolj şi Gorj, pentru modernizare şi încadrarea în categoria şoselelor naţionale, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor. Tronsoanele vizate fac parte din DJ 605, au o lungime de 30,36 kilometri pe teritoriul judeţului Dolj, respectiv de 27,05 kilometri în judeţul Gorj, şi asigură legătura între municipiul Craiova şi DN 67B, în localitatea Hurezani (Gorj).

 

PRIVATIZARE. Constructorul auto american Ford va prelua Automobile Craiova la 21 martie, la ceremonia organizată la Cra­iova urmând să participe directorul general al Ford Europa, John Fle­ming (foto), şi premierul Călin Po­pescu Tă­riceanu. Ford a încheiat anul tre­cut contractul pentru cum­păra­rea acţiunilor deţinute de stat la Au­to­mobile Craiova pentru 57 de mi­lioane de euro, produ­că­torul a­merican angajându-se la investi­ţii de 675 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii şi la suplimentarea numărului de angajaţi.

 

EŞEC.Compania canadiană EnCana a renunţat la asocierea cu Romgaz pentru exploatarea unor perimetre gazifere din Transilvania, potrivit lui Lucian Stancu, director general adjunct al companiei române. “Au renunţat la proiect. Ne-au trimis o scrisoare în care spuneau că nu mai sunt interesaţi, fără să explice motivele”, a spus Stancu. Cooperarea cu EnCana presupunea valorificarea unor zăcăminte de gaze naturale pentru care sunt necesare tehnologii de care Romgaz nu dispune. (D. I.)

×
Subiecte în articol: economic