x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    15 Mai 2008   •   00:00

Statistică UE. Ro­mânia a ajuns pe locul trei în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a producţiei industriale, cu o creştere de 5,7% comparativ cu aceeaşi perio

Statistică UE. Ro­mânia a ajuns pe locul trei în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere a producţiei industriale, cu o creştere de 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Primele două poziţii sînt ocupate de Irlanda şi Olanda. Comparativ cu luna fe­bruarie, producţia industrială a României a crescut cu 0,7%, plasîndu-se pe locul al patrulea la nivelul blocului comunitar, tot după Irlanda şi Olanda. La nivelul UE, producţia industrială a crescut în martie cu 1,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2007 şi a scăzut cu 0,1% faţă de februarie. (Diana Rucinschi)

Scepticism FMI. Economia globală nu se va redresa înainte de anul viitor, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional. “Este prea de­vreme pentru a şti dacă criza din sectorul financiar s-a sfîrşit într-adevăr. Probabil o mare parte din aceasta a trecut, dar este dificil de ştiut dacă s-a sfîrşit în totalitate”, a declarat directo­rul gene­ral al Fondului, Do­mi­nique Strauss-Kahn. Dezechilibrele între diverse valute, criza cre­ditelor ipotecare şi majorarea preţurilor la petrol şi alimente sînt în opinia sa cele mai importante ameninţări. (Diana Rucinschi)

Cote de lapte. Speriaţi că îşi vor pierde dreptul de a mai vinde lapte, fermierii s-au înghesuit în ultimele zile să depună declaraţia privind cota pentru vînzări directe aferentă anului 2007-2008. “În urmă cu două zile se depuseseră aproape 20% dintre declaraţii, dar la ce aglome­raţie a fost probabil că s-a ajuns la 50%”, ne-a declarat Lucian Elisei (foto), directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) din cadrul APIA. Producătorii care au o cotă mică mai au totuşi timp pînă la 14 iunie pentru a depune documentul. Cei care nu îl vor prezenta pînă la acea dată riscă să piardă dreptul de a mai comercializa cota de lapte în următorii ani. (Diana Rucinschi)

×
Subiecte în articol: economic