x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Informare pe ascuns, trădare pe faţă

Informare pe ascuns, trădare pe faţă

de Elena Stan    |    08 Feb 2013   •   13:43
Informare pe ascuns, trădare pe faţă
Presa şi opozanţii gazelor de şist nu au avut acces la un forum organizat de Chevron la sediul Consiliului Judeţean Vaslui

Reprezentanţii Chevron România s-au întâlnit în secret cu autorităţile din judeţul Vaslui pentru a discuta prelungirea permisului de explorare a zăcămintelor de gaz de şist existente în subsolulurile judeţului, care expiră în data de 1 martie 2013, potrivit presei locale.

Spunem că întâlnirea a avut loc în secret deoarece  ziariştii şi publicul nu au avut acces în sala ce aparţine Consiliului Judeţean Vaslui, o sală foarte bine păzită de jandarmi şi agenţi de pază ai unei firme private. Sosirea lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, la forum a nemulţumit oamenii adunaţi în faţa clădirii în care erau cei de la Chevron. Discuţia a degenerat într-o ceartă serioasă, bârlădenii acuzându-l pe Buzatu de trădare. “V-am votat, am avut încredere în dumneavoastră, ne-aţi mintit, una spuneaţi acum un an la manifestaţii, alta faceţi acum!”, au spus potestatarii. În apărarea sa, Buzatu a spus că este obligat să asculte cerinţele celor de la Chevron. Întrebat care este motivul pentru care ziariştii nu au acces în sală, Dumitru Buzatu a spus că nu depinde de el această decizie. “Dezbaterea aceasta este decisă de Chevron şi eu nu am căderea să spun cine să vină şi cine nu. Nici voi (se adresa celor care i-au cerut socoteală ­ n.r.) nu aveţi căderea să-mi cereţi socoteală de ce eliberez acte oficiale conform legii. Nu pot să mă opun”, a explicat Dumitru Buzatu. Deoarece întâlnirea a avut loc cu uşile închise, reprezentanţii populaţiei din judeţul Vaslui nu au putut să spună dacă sunt de acord ca Chevron să otrăvească apa şi solul ani buni de aici încolo. Conducerea companiei americane nu pare speriată de posibilele proteste ale populaţiei. Sub masca unei acţiuni caritabile, cei de la Chevron au donat, acum două zile, o ambulanţă Spitalului Judeţean de Urgenţă. În realitate, este doar o banală donaţie în contul miilor de vieţi care sunt ameninţate de boli şi nenorociri prin montarea sondelor de foraj în judeţul Vaslui, scrie Vremea Nouă în ediţia online.

Preoţi au trecut de partea Chevron


Presa locală scrie că preoţii, care în urmă cu câteva zile erau foarte revoltaţi cu privire la aprobările obţinute de Chevron, acum au trecut de cealaltă parte a baricadei. Astfel, presa locală scrie că, potrivit unor surse, toţi şefii de protopopiate au fost sunaţi de Episcopul Huşilor, PS Corneliu, care i-a ameninţat că dacă vreun preot îndrăzneşte să apară la forumul celor de la Chevron va fi caterisit. Mai mult, ziarele scriu şi că PS Corneliu ar fi fost plecat o lună de zile în SUA pe banii celor de la Chevron, unde a primit directive clare cu privire la poziţia pe care trebuie să o aibă biserica în această situaţie.

Tineri revoltaţi

Adrian Pană, George Codreanu, Lucian Pletea şi Eduard Caraman sunt patru tineri din Bârlad care au vrut să participe la forumul organizat de cei de la Chevron, însă nu au putut trece de jandarmi. “Se face pe ascuns. Noi aseară la ora zece am primit un telefon că se face pe ascuns această informare. Am venit aici să ne spunem şi noi opinia, că nu suntem de acord, avem copii, avem familie, ştim ce înseamnă extragerea gazelor de şist. Ne-am informat de pe internet, am văzut ce s-a întâmplat şi în alte părţi din cauza extragerii gazelor de şist şi nu vrem asta pentru copiii noştri”, a spus George Codreanu. “Un înţelept spunea că pământul, ţara, nu sunt ale noastre, ci ale urmaşilor noştri. Am doi copii, iar eu vreau să le las un pământ curat. Sunt puţin emoţionat, dar asta este, mă doare ce se întâmplă şi îmi este ruşine de toată clasa politică care ne conduce astăzi şi ieri, o ruşine, o mare ruşine!”, a spus cu lacrimi în ochi Adrian Pană.

Protestele din 2012 nu au dat roade


În luna martie a anului trecut, au apărut în Monitorul Oficial hotărârile prin care Chevron poate face acţiuni de explorare a gazelor de şist în perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Cele trei acorduri au fost decise de premierul de la vremea respectivă, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruţi, ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi. În România, Chevron deţine şi un perimetru la Bârlad. Mii de oameni au participat anul trecut la mitingurile organizate împotriva exploatării gazelor de şist prin metode care au produs dezastre ecologice în alte tări. Reprezentanţii Chevron declarau anul trecut că înţeleg îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România, însă speră că după ce compania va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie.

×
Subiecte în articol: informare Chevron România gaze sist