Într-un an cu Orban, România a făcut datorii cât în 19 ani
Creditarea în lei a crescut peste cea în valută și chiar peste depozitele bancare, și asta s-a întâmplat, în ultimul an, nu atât pentru că economia - firme și populație - preferă moneda noastră națională, cât pentru că statul aspiră tot mai mulți bani din instituțiile de credit. Cabinetul Orban are acum o foame de finanțări atât de mare, încât a ajuns să devoreze fiecare leu din 3 dați cu împrumut de bănci. De altfel, deficitul bugetar din perioada noiembrie 2019 - octombrie 2020 este mai mare decât cel acumulat în întreaga perioadă 1990-2008, arată un studiu al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).
„Creditul guvernamental s-a majorat în ultimele 12 luni cu 24,9%, până la 134,2 miliarde de lei, un ritm de 6 ori mai mare decât majorarea creditului neguvernamental (+4%). Astfel, creditul total din economie (guvernamental și neguvernamental) a depășit pentru prima dată 400 de miliarde de lei (în septembrie s-a situat la 411,75 miliarde de lei)”, notează autorii studiului. Potrivit acestora, creșterea împrumuturilor către stat a condus la majorarea valorii creditării în România peste valoarea depozitelor (397,1 miliarde de lei).
Finanțele publice se deteriorează
La nivelul finanțelor publice, situația se deteriorează însă rapid. Evoluția din primele 11 luni a urcat datoria publică la 18 miliarde de euro. Spre comparație, în primii 19 ani de după Revoluție, România a generat o datorie publică de 17,2 miliarde de euro. Datorie care se finanțează, de pe piețele internaționale, la cele mai mari costuri din regiune: 3,49% România față de 0,2% Bulgaria, 1,35% Polonia și 2,39% Ungaria. „Deficitul nu este o problemă, atât timp cât este finanțat decent”, concluzionează autorii studiului.
Băncile, ferite de criză
„Expunerea băncilor interne pe datoria guvernamentală reprezintă 32,7% din totalul creditelor. Majorarea creditului guvernamental și dobânzile mari au contribuit în primele 9 luni ale acestui an la menținerea profitului sistemului bancar la nivelul celui din primele 9 luni ale anului trecut: 4,5 miliarde de lei”, arată CAFR.
Nicio agenție de rating nu include în prognozele de venituri componenta de granturi a Comisiei Europene - 13,8 miliarde de euro pentru 2021-2023 - din programul Next Generation Funds.
Camera Auditorilor Financiari din România

Ştiri din .ro
-
Mihai Voropchievici la Sinteza Zilei, despre însemnătatea zilei de 21, a anului '21, la ora 21:21:21, după ce pe internet a fost anunţat sfârşitul lumii antena3.ro
-
Viorică Dăncilă rupe tăcerea la Antena 3: "Paul Stănescu m-a trădat din prima clipă, Marcel Ciolacu a dirijat moţiunea de cenzură" antena3.ro
Creștere spectaculoasă a capitalului românesc în start-up-uri
Unitatea 1 CNEE Cernavodă va fi oprită pe 23 ianuarie 2021
Majoritatea angajaților vor un loc de muncă aproape de casă
Primul atelier de cold brew și craft soda din România

Construcții împotmolite. Ultimul loc din UE
Pandemia ne-a răsturnat obiceiurile de consum
Vești bune pentru șoferi. Polițele RCA vor fi decontate direct
Schimbări importante în noile contracte de energie electrică. Clienții vor primi acasă un formular
Cum utilizaţi comparatorul de oferte al ANRE
Cine sunt ofertanții prețurilor de chilipir pentru curentul casnic
Bilanțul primilor ani de liberalizare a pieței de energie: 75% dintre clienții Enel au deja contracte concurențiale, potrivite nevoilor acestora
Consiliul Concurenţei se concentrează pe monitorizarea pieţei
O liberalizare ratată: Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic

Bunăvoinţa furnizorilor şi false aşteptări pentru clienţi

Ofertele marilor furnizori de energie pentru piaţa concurenţială
