x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţiile străine ţin economia în viaţă

Investiţiile străine ţin economia în viaţă

20 Iun 2008   •   00:00
Investiţiile străine ţin economia în viaţă

Economia României este de­pendentă de investiţiile străi­ne, acestea susţinînd în acest moment cea mai mare parte a deficitului de cont curent. Autorităţile vor să sti­muleze sosirea banilor pen­tru a contracara cheltuielile foarte mari de pe plan intern.

Economia României este de­pendentă de investiţiile străi­ne, acestea susţinînd în acest moment cea mai mare parte a deficitului de cont curent. Autorităţile vor să sti­muleze sosirea banilor pen­tru a contracara cheltuielile foarte mari de pe plan intern.

 
Investiţiile străine directe vor finanţa în acest an peste 50% din deficitul de cont curent, potrivit lui Constantin Chirca, directorul general adjunct al Direc­ţiei Statistică din cadrul BNR. “Aco­perirea de­ficitului de cont curent prin in­ves­tiţii nu va scădea sub 50% în acest an. Vom avea în 2008 investiţii străine de peste 7 miliarde de euro, iar exporturile au o viteză de creştere mai mare decît a importurilor. Astfel, deficitul de cont curent în 2008 va fi de sub 14% din PIB”, a declarat Chirca la un seminar pe teme economice. Practic, economia mai mult consumă decît produce şi numai “pompatul” de bani din partea investitorilor străini face ca povara deficitului de cont curent să nu se simtă. 

Astfel, investiţiile străine directe au urcat cu 92,2% la finele lunii aprilie, la 3,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,67 miliarde de euro la sfîrşitul intervalului ianuarie-martie. Deficitul contului curent din primele patru luni a fost acoperit în proporţie de 66,5% numai prin investiţii străine directe. Deficitul de cont curent era de 4,84 miliarde de euro în primele patru luni ale lui 2008, în creştere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru 2008 un deficit de cont curent de 13,6% din PIB, pondere în scădere faţă de anul trecut, cînd s-a situat la 14% din PIB, principalul motiv al scăderii fiind faptul că exporturile au un ritm de creştere mai accentuat decît importurile.

 
ANTIPOMENI. De altfel, atît Comisia Europeană, cît şi instituţii financiare internaţionale, dar şi agenţii de rating au avertizat Ro­mânia să îşi reducă cheltuielile şi să efectueze reforme structurale pentru a reduce dezechilibrele tot mai mari din economie. “România are nevoie de o strategie cuprin­zătoare pentru a accelera reformele structurale şi consolidarea fiscală. Este nevoie urgentă de o planificare credi­bilă a cheltuielilor pe termen mediu şi de un buget multianual. Alături de reformele structurale, consolidarea bugetară va contribui la soluţionarea dificultăţilor legate de supraîn­călzirea economiei şi va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul ţărilor din UE”, afirma în ur­mă cu o săptămînă într-un comunicat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice şi mo­netare. Jurnalul Naţional a pre­zen­tat recent faptul că principalele companii şi regii de stat şi-au crescut pentru acest an buge­tele de salarii cu procente situate între 12% şi 94%, în condiţiile în care ministrul Vosgani­an de­clara că majorările salariale în sectorul bugetar nu vor fi peste in­flaţia anuală şi în nici un caz cu două cifre. De altfel, respectivele creşteri salariale au survenit chiar şi la companii cunoscute drept cei mai mari datornici ai Ro­mâ­niei (Compania Naţională a Huilei sau Termoelectrica) sau la companii care au nevoie de mari investiţii (CFR Călători).

 

Termen pentru ministere

De altfel, pentru a stimula cît mai mult investiţiile străine, MEF a cerut tuturor misterelor ca în termen de 90 de zile să elaboreze schemele de ajutor de stat de care vor beneficia investitorii, astfel încît aceştia să ştie dinainte ce fel de facilităţi vor primi prin Le­gea investiţiilor. România a pier­dut recent în favoarea Unga­riei cursa pentru deschiderea unei noi fa­brici de autoturisme, care ar fi adus 800 de milioane de euro investiţii. Ţara noastră se mai află şi în luptă cu Bulgaria şi Ucraina pentru investiţia de 5 miliarde de euro a Voest Alpine AG, care doreşte construirea la Marea Neagră a unui combinat siderurgic cu o capacitate de producţie a oţelului cu o capacitate de cinci milioane de tone anual, faţă de 4,4 milioane, cît a reuşit să producă ArcelorMittal Galaţi în 2007. Dacă România va fi aleasă, aceasta va fi cea mai mare investiţie străină realizată vreodată în România, la distanţă considerabilă de următoarea în top, achiziţia Băncii Comerciale Române de către Erste contra a 3,75 miliarde de euro.

Avantaje

“Dacă facem o balanţă între efectul negativ şi cel pozitiv al investiţiilor străine,vom vedea că de departe investiţiile au fost un factor de creştere a economiei româneşti, comparînd cu profiturile pe care companiile le repatriază”
Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor

×
Subiecte în articol: economic străine curent investiţiile cont