Reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP) sustin ca autoritatile statului ar fi putut sa economiseasca 23 la suta din banii cheltuiti prin achizitii publice in anii 2009 si 2010, respectiv 4,5 miliarde euro, ceea ce ar acoperi, in opinia IPP, un sfert din bugetul de pensii.
"Avem o problema cu achizitiile publice. In Romania nu exista regularitate a preturilor prin care autoritatile sa controleze anumite lucrari. Constatam ca se cumpara la preturi duble. Am gasit situatia in care mobilierul urban din Calarasi - o banca dintr-un parc - avea un pret de trei ori mai mare decat o banca dintr-un parc din Resita. Constatam o risipa de bani publici", a spus directorul IPP, Adrian Moraru.
Din analiza institutiei, peste 19 miliarde de euro au fost cheltuiti in 2009 si 2010 pentru achizitii publice. Reprezentantii IPP au prezentat cu aceasta ocazie un top 50 al societatilor comerciale si al autoritatilor publice implicate in achizitii publice, facand public un studiu pe aceasta tema care arata o clasificare a acestora.
"Studiul are ca scop sa atraga atentia autoritatilor si actorilor institutionali implicati in legatura cu faptul ca procesele de achizitie publica trebuie sa fie accesibile cetatenilor. Se constata o lipsa de transparenta si eficienta la licitatiile publice organizate. Peste 90 la suta dintre cetateni spun ca banii publici se repartizeaza pe criterii politice", a spus in cadrul unei conferinte de presa Violeta Alexandru, director al IPP Bucuresti.
In topul 50 prezentat de IPP pe primele locuri in ceea ce priveste contractele atribuite se afla SC Tehnologica Radion (cu peste 386 milioane euro contractati si 65 de contracte), urmata de SC Fise Electrica Serv SA - SISE Electrica Muntenia Nord AISE Galati (pestre 327 milioane euro contractati si 458 contracte), Delta ACM (cu peste 308 milioane euro contractati si 78 de contracte), BCR (306 milioane euro contractati si 70 de contrate).
Pe primele locuri se mai afla SC Spedition UMB SRL Bacau, Astra Vagoane, BRD, Strabag , OMV Petrom, Confort SA.
Potrivit aceluiasi studiu, dupa valoarea contractelor atribuite pe primul loc se afla autoritatea contractanta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale cu 958 de contracte- peste 1,349 miliarde euro, urmata de CFR Calatori (509 contracte cu peste 860 milioane euro) si Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz (1.397 contracte cu aproape 400 milioane euro).
Pe urmatoarele locuri se situeaza Ministerul Finantelor Publice (294 contracte), Electrica SA (172 contracte) si Primaria Municipiului Bucuresti (266 contracte).
Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP, a tinut sa sublinieze ca exista in acest top si firme care au obtinut un singur contract prin achizitii publice.
IPP a criticat faptul ca institutiile publice continua sa functioneze fara a avea site-uri pe care sa fie publicate contractele de achizitii publice si nu furnizeaza informatii cum ar fi copii dupa contracte, asa cum ar prevedea legislatia in vigoare.
"Exista clauze de confidentialitate si aceste informatii pe care noi le-am solicitat de multe ori noi nu le-am primit. Exista link-uri nefunctionale, vechi si probabil puse doar pentru a indeplini anumite formalitati", a spus Violeta Alexandru. Ea a precizat ca IPP intentioneaza sa actioneze in instanta 18 autoritati locale si centrale pentru lipsa de transparenta si chiar Presedintia Romaniei, care ar fi refuzat la randul sau sa ofere detalii privind informatiile solicitate pe tema achizitiilor publice.
Potrivit IPP, media contractelor atribuite se ridica la trei milioane euro, iar cele cu licitatii deschise ajung la numai 250.000 de euro.
Adrian Moraru a precizat ca scopul acestui studiu nu a fost de a vorbi despre coruptie, ci doar a se realiza o analiza economica a procedurilor.