x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irlanda se luptă cu Biserica Catolică pentru 1,4 miliarde de euro

Irlanda se luptă cu Biserica Catolică pentru 1,4 miliarde de euro

de Daniel Ionaşcu    |    15 Aug 2011   •   11:40

Irlanda a ars Biserica Catolica cu o amenda de 1,4 miliade de euro, pe care aeasta trebuie sa-i plateasca in bani sI proprietati imobiliare din cauza violurilor de copii comise de catre preotii acestui cult, scrie Bloomberg.

Ruairi Quinn, ministrul irlandez al Educatiei, va incepe in 18 septembrie discutii cu 18 ordine religioase pentru a plati compensatii pentru abuzurile asupra copiilor din orfelinatele pe care acestea le conduc. Un raport din 2009 al guvernului irlandez arata ca abuzurile sunt “endemice'. Primul ministru irlandez Enda Kenny a anuntat luna trecuta ca modul in care Vaticanul a reactionat in scandalurile abuzurilor de minori a fost dominat de “elitism sI narcisism'.

Organizatiile religioase s-au oferit sa plateasca 300 de milioane de euro, insa autoritatile vor ca acestea sa predea controlul asupra unor suprafete mai mari de teren, inclusiv scoli. Aproximativ 90% din scolile elementare din tara sunt conduse de Biserica Catolica. Plata ar repara bugetul irlandez, care avea anul trecut un deficit de 30% din Produsul Intern Brut (PIB) din cauza salvarii bancilor gaunoase. Irlanda a luat un imprumut de 85 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI) sI Uniunea Europeana (UE).

Istoria moderna a Irlandei a fost adanc impletita cu catolicismul, inca de la declaratia de independenta a tarii fata de Marea Britanie, din 1922. In 1937, guvernul a consultat Arhiepiscopia Dublinului pentru a realiza constitutia, care recunostea rolul special al Bisericii Catolice “ca gardian al credintei pentru majoritatea oamenilor'. Desi clauza a fost apoi scoasa, legislatia irlandeza a fost continuu influentata de credinta catolica. Pana in 1985, prezervativele erau interzise la comercializare sI nu puteau fi cumparate decat cu reteta de la doctor. Divortul a fost legalizat numai dupa un referendum din 1995 iar avortul inca este interzis in anumite circumstante.

Circa 85% din populatia Irlandei este catolica, insa se constata un declin al credintei. Daca la slujbe mergea 78% din populatie in 1992, s-a ajuns la 65% in 1997.

Pentru acest an deficitul bugetar e prognozat a fi de 10% din PIB.

×
Subiecte în articol: Irlanda imobiliar biserica catolica