x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Cursul leu/euro reflectă realitatea

Isărescu: Cursul leu/euro reflectă realitatea

de Jurnalul National    |    24 Sep 2007   •   00:00
Isărescu: Cursul leu/euro reflectă realitatea
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Leul se situează acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care era mult mai sustenabil decăt cele inregistrate ulterior, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a Romăniei, intr-un interviu acordat Reuters.



Leul se situează acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care era mult mai sustenabil decăt cele inregistrate ulterior, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a Romăniei, intr-un interviu acordat Reuters şi preluat de Mediafax.


Intrebat dacă banca centrală a intervenit recent pe piaţa interbancară pentru a influenţa evoluţia leului - care s-a depreciat puternic faţă de moneda unică europeană săptămăna trecută - Isărescu a preferat să nu comenteze. "Nu am spus niciodată că avem o valută care fluctuează liber, am spus intotdeauna că păstrăm opţiunea de a interveni in orice moment pe piaţa valutară", a adăugat el. Guvernatorul a atras atenţia că leul se situează acum in jurul nivelului de la inceputul anului, care este mult mai sustenabil. "Mă refer la nivelul general, acum este nivelul de la inceputul anului, care, in opinia mea, era mult mai sustenabil decăt altele inregistrate ulterior", a spus el. "Dar publicul percepe evoluţia recentă drept o depreciere", a adăugat Isărescu.


PERICOL. Iar percepţia asupra deprecerii leului şi creşterea preţurilor la produsele alimentare reprezintă riscuri pentru obiectivul BNR privind inflaţia, care ar putea depăşi nivelul atins in luna august. "Sper că 5% va fi vărful inflaţionist, dar avănd in vedere inflaţia foarte scăzută din luna septembrie a anului trecut şi efectul de bază, este posibil ca in luna august să nu se fi inregistrat un maxim", a spus Isărescu. Cu toate acestea, el speră că BNR işi va indeplini obiectivul pentru inflaţie de 3%-5% pentru decembrie 2007.


INTERVENŢIE. Banca centrală dispune de un număr limitat de instrumente pentru contracararea impactului inflaţionist. Printre acestea: majorarea ratei dobănzii. Insă utilizarea in exces a acesteia ar alimenta avansul leului şi ar eroda competitivitatea. Conducerea BNR va discuta miercuri oportunitatea modificării dobănzii de politică monetară, dar analiştii economici intervievaţi de Reuters nu cred că aceasta va fi majorată.

×
Subiecte în articol: economic