x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Moneda chineză, binevenită în România

Isărescu: Moneda chineză, binevenită în România

de Dan Tomozei    |    20 Iul 2011   •   21:00

Moneda chineza – yuanul – si bancile chineze sunt binevenite in Romania, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale din Romania, intr-un interviu publicat miercuri de agentia oficiala de presa chineza Xinhua. 'Am vorbit de la inceputul anilor ’90 despre deschiderea unor filiale de catre bancile chineze in Romania. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor', a spus Isarescu.

Autoritatile monetare din China au decis sa depuna valuta in conturile Bancii Na­tio­na­le din Romania la inceputul anilor ’90, atunci cand valuta straina era in cantitati mici in Romania, si-a amintit Isarescu, adaugand ca evenimentul a dovedit prietenia indelungata dintre bancile celor doua tari, dar si prietenia dintre cele doua state. 'Acesta a fost un ajutor concret si un gest prie­­tenos. Un prieten la nevoie este un prie­ten adevarat. Nu am uitat acest gest.'

Agentia chineza a notat ca Romania se straduieste sa adopte moneda unica europeana, euro, pana in anul 2015. Guvernatorul a spus ca are incredere in euro, in­cre­de­re exprimata si de premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul turneului european din luna iunie a.c., turneu care a ajutat la intarirea monedei europene. 'China, ca jucator important si putere economica a lumii, a devenit si o putere financiara, cu o acumulare crescanda a rezervelor valutare. Prin urmare, un mesaj de incredere in euro venit de la o putere financiara contribuie in mod evident la intarirea monedei', a spus Isarescu. Acesta si-a exprimat convingerea ca Uniunea Europeana va depasi actuala criza a datoriilor suverane. 'Viitoarea criza poate fi evitata daca moneda Chinei va juca un rol mai puternic la nivel international. China este o putere economica care poate balansa excedentul valutar. Yuanul va juca un rol tot mai important in sistemul monetar mondial', a spus guvernatorul BNR.

• Corespondenta din Beijing

×
Subiecte în articol: economia