x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Să aveţi un an bun, cu inflaţie mică

Isărescu: Să aveţi un an bun, cu inflaţie mică

de Daniela Ivan    |    05 Dec 2011   •   10:31
Isărescu: Să aveţi un an bun, cu inflaţie mică

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca indicatorii macroeconomici arata bine si ca rata inflatiei de la sfarsitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de bancii centrale in ultimul raport trimestrial.

"S-ar putea ca in decembrie rata anuala sa fie chiar mai mica decat ultima noastra prognoza. Cursul de schimb a fost relative stabil, in conditiile in care am avut tensiuni evidente in zona euro, care s-au reflectat in deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se mentin la nivel inalt, chiar peste nivelul optim, daca ne raportam la rata de acoperire in luni de importuri", a spus Isarescu la debutul unui seminar privind corelatia dintre rata inflatiei si masa monetara.

Guvernatorul BNR a mai spus ca rata dobanzii la lei pe toate segmentele va continua sa scada odata cu rata inflatiei.

"Daca ne uitam la trendul ratei dobanzilor la creditele in lei, ma refer la perioada din ianuarie 2009 - si pana in prezent, perioada crizei, scaderea este evidenta si, daca ne uitam la perioada din mai 2010, inainte de majorarea TVA, vom vedea ca mai degraba a fluctuat in conditiile in care existau multe motive sa creasca din cauza majorarii TVA si a atmosferei dificile pe care am trait-o. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu avem o privire - sa nu o numesc optimista - dar cred ca trendurile sunt mai degraba normale. Eu consider ca rata dobanzilor la lei va continua, dincolo de aceste fluctuatii, sa scada odata cu rata inflatiei", a explicat guvernatorul BNR.

La incheierea interventiei sale de la simpozion, guvernatorul Isarescu a tinut sa ureze romanilor, prin intermediul presei, sarbatori fericite si un an cu inflatie scazuta.

×
Subiecte în articol: isărescu bnr