Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat ca resursele actuale ale institutiei, de 400 miliarde de dolari, "palesc" in comparatie cu potentialele nevoi de finantare ale tarilor vulnerabile.FMI a anuntat, intr-un comunicat transmis sambata, ca va decide pana in aprilie daca resursele de care dispune sunt suficiente pentru a preveni o criza globala a creditelor, daca criza datoriilor de stat din Europa s-ar raspandi in intreaga lume.
Ministrii Finantelor din intreaga lume, reuniti in acest weekend la Washington pentru intalnirea anuala FMI-Banca Mondiala, si-au exprimat temerile ca FMI ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a putea oferi o plasa de siguranta tarilor vulnerabile la extinderea crizei din Grecia, Irlanda si Portugalia catre economiile mai mari din zona euro si catre alte parti ale lumii.
"Resursele financiare ale FMI ar putea fi inadecvate pentru a satisface potentialele nevoi ale tarilor lovite de criza", a declarat seful bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan.
FMI cere tarilor cu economii dezvoltate sa ia masuri decisive pentru a combate riscurile care ameninta economia globala.
Lagarde a incercat sa dea asigurari oficialitatilor prezente ca Fondul isi poate indeplini obligatiile de creditor, insa a avertizat ca capacitatea actuala de creditare, de 400 miliarde de dolari, "paleste in comparatie cu nevoile potentiale de finantare ale tarilor vulnerabile si ale victimelor colaterale ale crizei".
Potrivit unui document intern al FMI obtinut recent de Reuters, Fondul se poate angaja "in mod confortabil" la imprumuturi de inca 390 miliarde de dolari, insa in cel mai pesimist scenariu cererile de finantare din partea guvernelor lumii s-ar putea ridica la 840 miliarde de dolari.